Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Od začátku prázdnin bylo zkontrolováno téměř dva a půl tisíce vozidel

Ms kraj - dopravně bezpečnostní akce budou probíhat napříč celými letními prázdninami. 

Vzhledem k nepříznivému vývoji nehodovosti v tomto období na pozemních komunikacích České republiky proběhla i letos dopravně bezpečnostní akce, jejíž snahou bylo ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a také eliminovat rizikové faktory přispívající ke vzniku dopravních nehod.

Policisté z dopravní a pořádkové policie zkontrolovali během prvních třech dnů letních prázdnin téměř dva a půl tisíc vozidel. Přes pět set padesát řidičů se dopustilo přestupku, 501 z nich bylo vyřízeno blokovou pokutou, pětapadesát přestupců jsme oznámili k projednání příslušnému správnímu orgánu.

V rámci dopravních přestupků bylo nejčastějším prohřeškem překročení zákonem stanovené rychlosti a to v celkem 304 případech, policisté za toto jednání uložili sankce za téměř dvě stě čtyřicet tisíc korun. Řešili jsme také deset řidičů, kteří zasedli za volant bez řidičského oprávnění či řidičského průkazu. Dvaatřicet řidičů nebylo připoutáno bezpečnostním pásem a devětašedesát vozidel bylo v nevyhovujícím technickém stavu.

U dvanácti řidičů byla orientační dechovou zkouškou zjištěna přítomnost alkoholu v krvi, z čehož tři z nich „nadýchali“ nad jedno promile a tak se dopustili trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za toto jednání hrozí provinilcům trest odnětí svobody až na jeden rok. Pokud by takto posilněný řidič způsobil dopravní nehodu, hrozil by mu trest až o dva roky vyšší.

Z důvodu předpokladu vysoké četnosti tranzitující autobusové dopravy přes území České republiky jsme se rovněž zaměřili na dodržování povinností při provozování příležitostné osobní dopravy (autobusová doprava, zájezdy, výlety). Speciálně vyškoleni policisté kontrolovali v neděli 3. července řidiče autobusů a nákladních vozidel jedoucí po dálnici D1.

Nejčastějším prohřeškem u těchto kontrolovaných bylo porušení sociálních předpisů, jako je nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy. Zaznamenali jsme také přetížený autobus a dále autobus s nevyhovujícím technickým stavem. Zahraničním přepravcům byla uložena kauce v celkové výši šestapadesát tisíc korun, řidičům vozidel bloková pokuta přes devět tisíc korun.

Dopravně bezpečnostní akce budou probíhat napříč celými letními prázdninami.

por. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí P ČR
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
4. července 2016

vytisknout  e-mailem