Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Očista“ Václaváku neustále pokračuje

Nejen dlouhodobá bezpečnostní akce s příznačným názvem „ČISTOTA“, ale i celá řada dalších jiných, mají na Václavském náměstí smysl. To dokládají konkrétní výsledky. 

Stačily dvě noci uplynulého víkendu k tomu, aby kriminalisté osmého oddělení prvního policejního obvodu s uniformovanými policisty a strážníky městské policie odhalili téměř devadesát přestupků a čtyři trestné činy.

Zjištěné trestně právní delikty jsou nyní kvalifikovány ve dvou případech jako nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, v jednom jako výtržnictví a v tom posledním jako ublížení na zdraví.

Přestupků se pak dopustili ti, kteří v rozporu s vyhláškami města žebrali, na ulici rozdávali reklamní letáky kabaretů a dalších obdobných podniků, nebo přímo nabízeli sexuální služby. Už tyto výsledky minulého víkendu vypovídají o tom, že dlouhodobá akce „ČISTOTA“ má opodstatnění a smysl.

To dokládají i výsledky dlouhodobé. Od loňského června do současnosti provedli zmiňovaní kriminalisté téměř tři desítky „očistných“ akcí. Při těch odhalili a zrealizovali, tedy „dotáhli“ až k návrhu na podání obžaloby, 47 trestných činů, především drogového charakteru.

Další, poměrně zásadní číslo je v oblasti přestupkového práva. Takových deliktů policisté a strážníci při akci „ČISTOTA“ na Václavském náměstí odhalili bezmála 2.600. Ty z většiny skončily k projednání před správním orgánem, kterým byla pro některé delikty Městská část Prahy 1, pro jiné zase Magistrát hlavního města Prahy. Nezanedbatelným parametrem je také celková výše uložených blokových pokut za delikty méně společensky závadové. Tato suma se vyšplhal na téměř 1.160.000,- Kč.

Nesmím také zapomenout zmínit, že se v rámci „ČISTOTY“ za sledované období podařilo vypátrat a zadržet 16 osob hledaných dalšími útvary PČR, nebo justičními orgány.

Avšak pro „uklizení“ Václavského náměstí neprovádí policisté prvního policejního obvodu pouze shora zmíněnou bezpečnostní akci.

Za loňský a část letošního roku provedli muži zákona v této lokalitě ještě dalších téměř sedmdesát bezpečnostních akcí, které měly buď konkrétní, nebo povšechné zaměření. I ty mají velice pozitivní výsledky.

Podařilo se při nich odhalit a hlavně objasnit dalších několik desítek trestných činů, od kapesních krádeží, až po loupežná přepadení.

Dále při akcích policisté vyřešili buď uložením blokové pokuty, nebo oznámením správnímu orgánu, stovky přestupků ať proti veřejnému pořádku, tak v dopravě. Za delikty řešené uložením blokové pokuty policisté vybrali několik stovek tisíc korun.

A i při těchto dalších akcích skončilo na policejních služebnách celkem 32 hledaných osob.

Na základě shora popsaných výsledků si dovolím jednoznačně tvrdit, že jak policisté, tak strážníci dělají maximum pro to, aby z lokality Václavského náměstí protiprávní jednání pokud možno vymýtili. Je to však snaha značně nelehká a určitě nepotrvá „pouhých“ pár měsíců. Policisté si jsou jednoznačně vědomi, že pokud chtějí docílit kýženého výsledku, nesmí ve své aktivitě ustat ani polevit.

Zde musí také určitě zaznít, že při své snaze potírat protiprávní jednání, naráží policisté na určitá úskalí. Mám na mysli to, že například dealeři omamných látek velice dobře vědí, jaké maximální množství drogy mají mít u sebe, aby se vyhnuli stíhání pro trestný čin.

Dalším, co lze vnímat možná dokonce jako sisyfovskou práci je, že zadržení dealeři jsou téměř obratem nahrazeni dalšími, kteří jsou o poznání obezřetnější.

V neposlední řadě stojí za zmínku i to, že právě dealeři mají své „hlídače“, kteří dávají pozor, zda se neblíží policisté.

Nicméně toto vše určitě policisty od jejich snahy neodradí. Pomocníky při „čištění“ Václaváku můžete být i vy všichni, kteří jste svědky jakéhokoli protiprávního jednání. Stačí jen zavolat na linku tísňového volání 158.

Čím dřív se policisté o jakémkoli nešvaru dozvědí, tím dříve ho mohou řešit.

por. Mgr. Tomáš Hulan 5. 4. 2017

vytisknout  e-mailem