Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ocenění spolupráce v boji proti mezinárodnímu zločinu

Úspěšná spolupráce českých a rumunských orgánů v boji proti mezinárodnímu zločinu 

Zástupci rumunské policie a prokuratury byli dne 24. března 2014 oceněni za významný podíl na úspěšné spolupráci českých a rumunských orgánů v boji proti mezinárodnímu zločinu.
 
Čestné medaile Policie České republiky předal velvyslanec České republiky v Rumunsku PhDr. Jiří Šitler a styčný důstojník Policie České republiky pplk. Mgr. David Rodr vrchnímu komisaři Claudiu-Vasile CUCUOVI, zástupci ředitele Ředitelství pro boj s organizovaným zločinem z Generálního inspektorátu rumunské policie, za mimořádnou a vytrvalou podporu policejní spolupráce mezi Rumunskem a Českou republikou, zejména v oblasti boje s mezinárodním organizovaným zločinem a obchodováním s drogami. Podílel se například na zadržení více než třech desítek osob z východní Evropy, které páchaly internetové podvody.
 
Ocenění bylo také předáno prokurátorce Camelii Marii STOINOVÉ z Ředitelství pro vyšetřování organizovaného zločinu a terorismu za mimořádnou a vytrvalou podporu aktivit Policie České republiky a justičních orgánů při vyřizování žádostí o právní pomoc. Zásadním podílem přispěla k úspěšné realizaci operace, v rámci které Policie České republiky zadržela téměř dvacet osob z balkánských zemí, které zajišťovaly osobám z kriminálního prostředí kompletní novou identitu prostřednictvím padělaných a pozměněných dokladů, přičemž se jednalo o padělky velmi vysoké kvality.
 
Dalším oceněným byl vrchní komisař Bogdan BUDEANU, vedoucí Služby pro boj s nelegální migrací z Generálního ředitelství rumunské pohraniční policie, který medaili obdržel za dlouhodobou příkladnou spolupráci s orgány Policie České republiky. Jmenovaný se s mimořádným úsilím a nad rámec svých služebních povinností intenzivně věnuje operativní policejní spolupráci mezi oběma státy, zejména v oblasti pátrání po hledaných osobách. Významně se například podílel na zadržení muže stíhaného pro zpronevěru v řádu desítek miliónů korun nebo jiného českého občana podezřelého ze série podvodů, únosů a vražd.
 
Medaile byla také předána Alexandru STOIANOVI, působícímu na Velvyslanectví České republiky v Bukurešti, za vynikající a dlouhodobou podporu orgánů Policie České republiky v rámci policejní spolupráce s Rumunskem. Bez nároku na odměnu se podílí na tlumočení a překladech pro potřeby orgánů Policie České republiky a významně tak přispívá k velmi dobré úrovni policejní a justiční spolupráci mezi oběma státy.
 
Slavnostní předání Čestných medailí Policie České republiky proběhlo v předvečer dne rumunské policie v prostorách rezidence velvyslance České republiky v Rumunsku za účasti více než 80 hostů, zástupců všech složek rumunské policie, prokuratury a představitelů zahraničních policejních sborů akreditovaných v Rumunsku.

 

Mgr. Pavlína Bulínová
oddělení tisku a prevence

28. března 2014

vytisknout  e-mailem