Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Obyvatelé z Mělnicka mohou zase v klidu spát

MĚLNICKO - Policisté dopadli muže, který má na svědomí nejméně 10 vloupání do rodinných domů 

Obyvatelé Mělníka a okolních obcí mohou začít zase v klidu spát. Mělnickým policistům a kriminalistům se podařilo dopadnout muže, který má mít na svědomí sérii vloupání do rodinných domů, a to nejméně v 10 případech.

Tento 25letý muž se v době od 23. prosince 2021 do konce ledna roku letošního měl vloupat do nejméně 10 rodinných domů, kde následně i kradl. K tomu docházelo především v nočních hodinách, kdy majitelé domu spali.

K prvnímu případu došlo v obci Vojkovice v noci ze dne 23. na 24. prosince 2021, tedy přesně na Vánoce. Tam se měl vloupat do zdravotnického střediska a odcizit žaluzie v hodnotě 2000 Kč.

V polovině ledna pak případů vloupání přibylo. Konkrétně 14. ledna 2022 vstoupil na neoplocený pozemek v Mělníku a vnikl do baráku. Z předsíně pak odcizil kabelku s peněženkou a doklady, včetně platební karty. Majitelce domu způsobil škodu ve výši 3000 Kč na odcizených věcech a hotovosti.
Jen o den později měl ve stejném jednání v Mělníku pokračovat, tam taktéž v nočních hodinách vniknul do rodinného domu, kde vypáčil okno a chtěl se takto dostat dovnitř. Byl však "vyrušen" svědkem, proto z místa utekl, aniž by cokoliv odcizil. Poškozením okna ale způsobil škodu ve výši 9000 Kč. Jelikož tady neupěl vydal se ještě tu samou noc na další místo. Tam ale taktéž "neuspěl". Snažil se nejprve vypáčit garážové dveře a následně i dveře vstupní, to se ale nepodařilo a do domu se nedostal. Na poškození ale způsobil škodu ve výši 35000 Kč.

O několik dní později se dle policistů ten samý muž přemístil do obce Libiš, kde opět vnikl do rodinného domu zatím co jeho majitelé spali. V domě pak odcizil peněženku s doklady a platební kartou a fotoaparát značky Canon.

Stejný scénář se opakoval i další dny v dalších rodinných domech v Mělníku, obci Kly a obci Byškovice. 

Nejvyšší škodu ale napáchal 25. ledna 2022, kde v ranních hodinách překonal ještě nedokončené oplocení rodinného domu, ze skleníku zahradní lopatku a tou vypáčil uzamčené vchodové dveře v zadní části domu, vnikl tam a odcizil tablet, zlaté šperky a finanční hotovost. Majitelům způsobil škodu ve výši 87000 Kč na poškození a odcizených věcech.

Díky velmi dobře odvedené práci mělnických policistů se podařilo 25letého muže zadržet a obvinit z přečinu krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V současné době je umístěn ve vazební věznici, kde si počká až do rozhodnutí soudu. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až 3letý pobyt za mřížemi.

Prevence proti vloupání do bytu či rodinného domu

  • Základem jsou kvalitní dveře s bezpečnostním zámkem, vložkou a štítem, které jsou odolné proti rozlomení, odvrtání, prokopnutí a vysazení.
  • Důkladně zabezpečit také ostatní stavební otvory, jako například sklepní okénka, okénka na toaletách, zadní dveře, apod.
  • Vhodné jsou i ochranné folie na okna.
  • Dbáme na řádné uzamykání dveří bytu i celého domu.
  • Při odchodu z bytu či domu, byť jen na krátkou dobu, pečlivě uzavřeme všechna okna.
  • Pokud se přestěhujeme do nového bytu, ihned jakmile to bude možné, vyměňme zámky.
  • Je třeba dbát na to, aby společné prostory v domě, jako jsou chodby, schodiště, sklepy, byly řádně osvětleny, a aby klíče od nich měli pouze nájemníci či majitelé bytů.
  • Pokud máte vstupní dveře do bytu osazeny kukátkem, či poštovní schránkou, zabraňte tomu, aby bylo vidět dovnitř.
  • Na zvonky a dveře a schránky uvádějte pouze své příjmení v množném čísle bez titulů.
  • Nikdy neotvírejte dveře hned, jakmile na vás někdo zazvoní. Raději se přesvědčte nejlépe panoramatickým kukátkem, kdo je za nimi. Pokud otvíráte, použijte bezpečnostní řetízek.
  • Osoby nabízející různé služby si raději prověřte, nejlépe telefonátem na jejich firmu. Měly by se též prokázat příslušným průkazem.
  • Přijdete-li domů a naleznete pootevřené dveře, do bytu vůbec nevstupujte a okamžitě přivolejte policii. Zabráníte tak zbytečnému zničení případných stop po pachatelích.                  
  • Důležité je, pořídit si kvalitní dveře s kvalitním bezpečnostním zámkem. Nezapomínejme ale i na uchycení dveří, což jsou závěsy, dále zárubňě, čili rám a také kování, tedy ochranný štít vlastního zámku.


kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
3. února 2022

vytisknout  e-mailem