Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Obvodní ředitelství policie Praha II

Žádost: Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Žádal o poskytnutí informací k následujícím poznatkům: 1) Je oprávněna kterákoliv osoba z PČR hodnotit, proč někdo nedodržuje podmínky provozu obchodního centra a hlavně stavebně-požární podmínky? 2) Pokud ano, uveďte na základě jakého zákona a paragrafu. 3) Poskytněte informaci, v kolik hodin přijela hlídka PČR na místo, jak dlouho se zdržela, co řešila a jestli pořídila fotodokumentaci východů – požárních únikových východů. 4) Pokud nepořídila dokumentaci stavu, poskytněte informaci proč? 5) Poskytněte informaci, jestli byla později vyslána jiná hlídka a jestli zadokumentovala stav. 6) Pokud ano, v kolik hodin to zaznamenala a s jakým výsledkem. 7) Sdělte, jaký je podle PČR postup pokud místní oddělení odmítne zadokumentovat stav, kdy hrozí nebezpečí z prodlení. 8) Sdělte informaci, jak vyřeší písemná stížnost řešená týdny až měsíce, jak bylo doporučeno chytrým policajtem z čís 

Odpověď:  Žadateli byly poskytnuty následující informace:

  1. Příslušný policista je oprávněn hodnotit uvedené skutečnosti.
  2. Zejména na základě ust. §§ 14, 15, 17, 18 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, v platném a účinném znění (dále jen zákon o policii)
  3. Hlídka se na místo dostavila přibližně v 11:00 hodin a byla zde přibližně do 11:10 hodin. Na místě policisté společně s pracovníkem ostrahy prošli všechny východy včetně únikových a ověřovali jejich funkčnost. Fotodokumentace nebyla pořizována.
  4. Na základě zjištěných skutečností nebylo shledáno důvodné podezření, že byl spáchán přestupek nebo trestný čin, nebo že by docházelo k ohrožení nebo porušení vnitřního pořádku a bezpečnosti, jehož odstranění spadá do úkolů policie.
  5. Žádná hlídka policie na místo nebyla později vyslána.
  6. Žádná hlídka policie na místo nebyla později vyslána.
  7. Obecně nastal-li by takový případ, mohlo by dojít k porušení zákona o policii a k porušení zákona č. 361/2003 Sb., zákon o služebním poměru následně stanoví procesní postupy pro řešení nastalé situace
  8. Sama o sobě žádná písemná stížnost nemůže vyřešit situaci, kdy by docházelo k ohrožení majetku, života či zdraví osob. Povinný subjekt nemá žádnou informaci o tom, že by v tomto konkrétním případě docházelo k ohrožení osob a majetku a bylo mařeno zadokumentování takového stavu. V případě, kdy by docházelo k ohrožení nebo narušení vnitřního pořádku a bezpečnosti, jehož odstranění spadá do úkolů policie, má policista konat např. dle ust. § 10 zákona o policii a zároveň může využít řadu oprávnění, včetně pořízení dokumentace.
  9. Předání oznámení učiněného na linku 158 místně příslušnému útvaru, prověření oznámení na místě a jeho následné vyhodnocení. V rámci spolupráce dle ust. § 15 zákona o policii byl upozorněn Hasičský záchranný sbor ČR na skutečnosti, které se dotýkají jeho činnosti.

vytisknout  e-mailem