Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Obvinili jsme novináře z pomluvy

ZLÍNSKO: Uvedl v tisku lživou informaci. 

Zajímavou kauzu vyšetřují policisté z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně. Podle slov vedoucího oddělení, npor. JUDr. Roberta  Mařáka, se jedná se o první případ, při němž policisté ve Zlíně prokázali trestný čin pomluvy, a prověřování postoupilo do fáze vyšetřování. Historicky poprvé policisté ve Zlíně obvinili novináře pro trestný čin pomluvy.

Po ročním prověřování si obvinění policejního komisaře vyslechl jednačtyřicetiletý muž z Prahy, který pracoval v celostátním tištěném deníku, v němž v červnu roku 2016 uvedl informaci, která nebyla pravdivá. Tato informace vážným způsobem poškodila dobrou pověst třiačtyřicetiletého muže ze Zlínska, který v té době působil jako politicky exponovaná osoba.

Policisté z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně v září roku 2016 zahájili úkony trestního řízení po oznámení třiačtyřicetiletého muže ze Zlínska, který v inkriminované době zastával významnou pozici v podobě poradce vládního činitele.

V důsledku  nepravdivé informace, která byla publikovaná  v celostátním deníku a zpochybnila u muže dosažení středoškolského vzdělání s maturitou, vypověděl vládní činitel svému poradci dohodu o provedení práce ve vztahu k poradenské činnosti. Novinář se tehdy hájil tím, že informaci o nedokončeném středoškolském vzdělání politika získal od jiné regionální političky, kterou ve svém článku citoval.

Proto se rozběhlo prověřování samotné političky, která se v tu chvíli stala podezřelou. Policisty  čekala náročná práce, která spočívala v zajištění a složitém a pracném vyhodnocování důkazů, jednalo se o telefonickou komunikaci a komunikaci formou sms zpráv, na sociálních sítích a emailovou korespondenci. Po vyhodnocení všech získaných důkazů vyloučili vinu této ženy.

Samotný lživý článek, který veřejně publikovala jak tištěná, tak internetová média, vážným způsobem poškodil dobrou pověst vysokoškolsky vzdělaného politicky exponovaného  muže zejména v rovině pracovní, ale také v rovině osobní. Další způsobené škody policisté prověřují.

Obviněnému novináři, který dosud nebyl soudně trestaný, nyní hrozí v případě odsouzení až dvouletý trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

15. listopadu 2017, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem