Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Obvinění ze čtyř trestných činů najednou

KRAJ - Muži hrozí až pětileté vězení. 

Devětatřicetiletého muže z Prahy v těchto dnech kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje obvinili ze čtyř trestných činů najednou - zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, zpronevěra, porušení povinnosti při správě cizího majetku a dotační podvod.
Muži, který působil souběžně ve funkci předsedy představenstva jedné korporace z Trutnovska a tří sportovních spolků, kladou za vinu, že po ukončení funkce předsedy představenstva korporace nepředal novému vedení společnosti účetnictví. Tím, že zatajil účetní knihy, zápisy a jiné doklady, které slouží k přehledu a stavu hospodaření a majetku, ohrozil řádné a včasné vyměření daně. A tím, že zakrýval způsob, jak nakládal s financemi a majetkem korporace, ohrozil majetková práva akcionářů společnosti.
Dále mu kladou za vinu, že v době svého předsednictví měl zpronevěřit majetek společnosti v objemu téměř 460 tisíc korun. Za prostředky společnosti například nechal v několika případech zakoupit kancelářský nábytek, který byl následně instalován do sídla jednoho z jím řízených sportovních spolků, dále z bankovního účtu společnosti si neodůvodněně převedl různé částky na svůj soukromý bankovní účet, či soukromě užíval některé věci z majetku společnosti.
Další škodu ve výši téměř 6,75 mil. korun způsobil tím, že řádně nepečoval o majetek korporace, případně ho prodával pod cenou. V jednom ze spolků, kde působil jako výkonný ředitel, pak objednal bez vědomí a souhlasu statutárního orgánu spolku vývoj softwarů v objemu milionů korun,  které spolku nebyly nikdy dodány ve funkční podobě. Při odvolání z vedení spolků svým nástupcům nepředal některé části movitého majetku těchto subjektů. Další půlmilionovou škodu způsobil tím, že peníze ze schválených dotací pro jeden ze spolků použil na jiné účely, než na které byly určeny.
Během 4 let obviněný muž způsobil různým subjektům škodu za bezmála 7,7 miliónů korun, za což mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

por. Iva Kormošová
14.3.2023, 10.30

vytisknout  e-mailem