Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Obvinění za padělání řidičských průkazů

Cizinecká policie v tomto týdnu obvinila první tři cizince ve věci padělání řidičských průkazů. Jedná se o občany Kamerunu a Nigérie.  

     Ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy bylo zjištěno, že cizinci falšují své řidičské průkazy ze země původu a cestou magistrátu získávají pravý řidičský průkaz České republiky. Uvedených skutků se dopouštějí cizinci s dlouhodobým nebo trvalým pobytem, kteří podle platných zákonů České republiky mají oprávnění v ČR žádat o český řidičský průkaz, který je dále opravňuje řídit motorová vozidla v celé Evropské unii.
 
     Konkrétně jde o cizince, kteří buď vůbec nevlastní řidičský průkaz  nebo nemají oprávnění na určitou kategorii vozidel (např. autobusy, nákladní auta apod.). Ti si pak vytvoří falzifikát řidičského průkazu země původu, anebo neoprávněně provedou změny v platném řidičském průkazu. S tímto falzifikátem přijdou na magistrát a úředník jim výměnou za falzifikát vydá pravý řidičský průkaz České republiky.
 
 
     Specialisté z oddělení dokladů Ředitelství služby cizinecké policie a všech oblastních ředitelství CP již provedli a nadále budou provádět hloubkovou kontrolu všech spisů uložených řidičských průkazů cizinců na magistrátech a obecních úřadech po celé České republice. Jen v Praze bylo do současné chvíle odhaleno cca 40 falešných řidičských průkazů. Nejčastěji šlo o řidičské průkazy Ukrajiny, ale také Kamerunu, Číny, nebo Pobřeží slonoviny.
 
     Cizinecká policie spolu s magistráty a obecními úřady intenzivně spolupracuje na opatřeních směřujících k absolutní eliminaci tohoto jevu. Z obou stran je prováděna celá řada úkonů, na jejichž konci by mělo stát obvinění konkrétních osob ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny s trestní sazbou 2 roky až 5 let trestu odnětí svobody, kdy součástí trestu může být i vyhoštění ze země.
 
 
                                                                                                                                                                              mjr. Mgr. Kateřina Rendlová
                                                                                                                                                                                         tisková mluvčí                

vytisknout  e-mailem