Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění za obchod s dobíjecími kupony

Policisté brněnské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování odhalili vlastní operativně pátrací činností skupinu pachatelů zvlášť závažného zločinu a v uplynulých dnech zahájili trestní stíhání čtyř podnikatelů z Jižní Moravy a dvojice podnikatelů ze Slovenska (všichni ve věku 28-40 let) pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 240 odst. 1, 3 trestního zákoníku spáchaný ve spolupachatelství. 

Trestného činu se měli tito obvinění dopustit tím, že po předchozí vzájemné dohodě odebírali v České republice zboží (dobíjecí kupony do telefonů) za ceny bez DPH a nepravdivě deklarovali jeho dodání na Slovensko (takové dodání zboží do jiného členského státu EU je osvobozeno od DPH). Zboží však ve skutečnosti prodávaly jménem nastrčených společností odběratelům v České republice, kdy při jejich prodeji byla DPH v ceně zahrnuta, ale nastrčené prodávající společnosti daňová přiznání k DPH nepodávaly a DPH z prodeje zboží nepřiznávaly a nehradily. V letech 2007 – 2010 bylo takto uskutečněno několik stovek odběrů zboží, přičemž jejich objem přesáhl cca 900 milionů korun bez DPH, a škoda, která vznikla České republice na neodvedené DPH, činí více jak 170 milionů korun.
 
            Pětice podnikatelů je stíhána na svobodě, jeden je stíhán vazebně. Obviněným hrozí, v případě uznání viny, trest odnětí svobody na pět až deset let.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem