Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění za nelegální vyvádění peněz

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v první polovině měsíce června 2014 zahájili trestní stíhání pěti osob, které měly jako organizovaná skupina nelegálně vyvádět velké objemy peněz z České republiky, zejména do Asie.  

Obvinění měli k posílání peněz používat bankovní účty, založené mimo Českou republiku jménem krycích firem, sídlících převážně na Kypru. Během čtyř let mělo přes tyto účty projít v přepočtu více než 10 miliard korun. Tyto peníze podle závěrů kriminalistů ÚOKFK souvisejí s obchodem se zbožím, prodávaným na asijských tržnicích v České republice, ale i jinde v Evropě, které není obchodníky řádně zdaněno.

Na případu s ÚOKFK spolupracovaly také polské orgány činné v trestním řízení. Při domovních prohlídkách kriminalisté nalezli mj. větší počet cenností v podobě zlatých šperků, luxusních hodinek a drahých kamenů. Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy účast na organizované zločinecké skupině, legalizace výnosů z trestné činnosti a neoprávněné podnikání.

Čtyři z pěti obviněných soud vzal do vazby. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Tato věc souvisí s již vyšetřovaným případem krácení daní: viz tisková zpráva

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
1. července 2014

vytisknout  e-mailem