Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z podvodu a zpronevěry

Ms kraj: Měli si rok objednávat pohonné hmoty a služby, ale neplatit ani korunu 

Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství obvinil dva muže z podvodu a zpronevěry. Celková škoda, kterou měli způsobit, dosahuje téměř 50 milionů korun.

Policisté se jednáním dvojice začali zabývat na podzim roku 2019, neboť společnost s vazbami na Ostravsko se cítila poškozena o desítky milionů korun. Výčet úkonů, které realizovali krajští kriminalisté zabývající se závažnou trestnou činností hospodářského charakteru, je vskutku rozsáhlý. Jednalo se kromě jiného o vyhodnocení množství písemných materiálů, komunikaci s finančními institucemi, práci s informacemi vyplývajících ze zadaného znaleckého posudku z oboru ekonomiky a další. Kriminalisté se postupně dobrali i dalších zhruba deseti poškozených společností, vytěžovali tedy množství osob.

Na základě zadokumentovaných informací je odůvodněn závěr, že muži se měli jakožto osoby odpovědné za chod soukromé společnosti se sídlem v Čechách dopouštět trestné činnosti od léta roku 2018 po dobu jednoho roku.  „Polem“ jejich podnikání byly pohonné hmoty. Obvinění, přestože věděli o platební neschopnosti jejich firmy, měli objednávat nejen pohonné hmoty, ale také různé služby (typu pronájem stavebního stroje, stavební práce či dodávky energií). Na účty obchodních partnerů, dodavatelů a zhotovitelů, od jejich společnosti očekávané platby v řádech desítek tisíc, ale i milionů korun, nepřicházely. A to ani přes mnohé písemné urgence. Dále, oba obvinění měli vybrat z firemního účtu poměrně značnou hotovost a učinit v účetnictví jisté kroky k zakrytí těchto neoprávněných výběrů. V součtu se jednalo o 16 milionů korun, které měli užít pro svou vlastní potřebu.

Krajští kriminalisté stíhají oba muže středního věku pro trestné činy zpronevěry a podvodu spáchaného ve spolupachatelství. Dle výše způsobené škody (celkově se jedná o téměř 50 milionů korun) hrozí jednomu obviněnému trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let, druhému pět až deset let. Krajští kriminalisté pokračují ve vyšetřování.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 7. října 2021

vytisknout  e-mailem