Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění z dotačního podvodu

Detektivové ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (protikorupční policie) v uplynulých dnech obvinili třiapadesátiletého muže ze Vsetínska ze zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu.  

Obviněný muž působil jako jednatel společnosti s ručením omezeným a předseda správní rady obecně prospěšné společnosti. Od konce roku 2003 do konce roku 2006 postupně obdržel od Ministerstva životního prostředí celkem devět dotací, které mohl použít výhradně na programové projekty související s podporou výzkumu a vývoje. Podnikatel však z poskytnutých dotací nechával proplácet náklady obou společností, které nesouvisely s plněním cílů a parametrů programových projektů. Jednalo se např. o platby za konzultační a právní služby, pronájem nebytových prostor, cestovní služby, jazykové kurzy či o nákupy počítačové techniky a kancelářského nábytku.
  
Podle kriminalistů protikorupční policie tak obviněný muž jednal v rozporu s uzavřenými smlouvami, zákonem o podpoře výzkumu a vývoje a nařízením vlády o účelové podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji.
    
Detektivové došli k závěru, že třiapadesátiletý podnikatel způsobil České republice (zastoupené Ministerstvem životního prostředí) celkovou škodu ve výši téměř 21 milionů korun. V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
16. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem