Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění v souvislosti s těžbou čediče

V souvislosti s připravovanou těžbou čediče v Ústeckém kraji obvinili minulý týden detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (protikorupční policie) devětatřicetiletého muže ze zločinu podplacení.  

Tento muž měl od června do srpna letošního roku nabízet zástupcům dvou občanských sdružení úplatek ve výši 1,3 milionu korun, pokud zajistí odstoupení obou sdružení od dosavadních nesouhlasných stanovisek k záměru těžařské společnosti na zahájení těžby čediče v lokalitě dobývacího prostoru Luhov. V této době totiž Ministerstvo životního prostředí (MŽP) posuzovalo záměr těžařské společnosti  z hlediska vlivu na životní prostředí.
 
Pokud by oba zástupci občanských sdružení odstoupili od svých negativních stanovisek, mohli by tím usnadnit nejen vydání souhlasného stanoviska MŽP k těžbě, ale i správní řízení před Obvodním báňským úřadem v Liberci ohledně povolení této těžby. Obviněný muž dále požadoval po jednom zástupci občanského sdružení, aby již dále nevyvíjel žádné aktivity zpomalující a znesnadňující správní řízení, které má být v budoucnu konáno právě Obvodním báňským úřadem v Liberci, zejména ohledně rozhodnutí o povolení hornické činnosti (otvírky, přípravy a dobývání výhradního ložiska). 
 
Nabídkami úplatku chtěl obviněný ovlivnit nejen proces vydávání stanoviska ministerstva a navazující správní řízení Obvodního báňského úřadu, ale i oprávněnou činnost obou občanských sdružení, přičemž k tomuto ovlivňování mělo dojít v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu. Obviněný přitom úplatky nabízel v úmyslu opatřit neoprávněně čistý prospěch těžařské společnosti v souvislosti s povolením těžby čediče v uvedeném dobývacím prostoru, a to nejméně ve výši cca 26 mil. Kč ročně (za celou dobu těžby pak nejméně ve výši cca 516 mil. Kč).
           
V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody od tří do šesti let, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
26. září 2011

vytisknout  e-mailem