Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění v případu KEY INVESTMENTS

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech zahájili trestní stíhání tří osob v souvislosti s činností akciové společnosti KEY INVESTMENTS.  

Obviněné osoby v letech 2007 – 2011 působily ve statutárních orgánech této akciové společnosti. Kriminalisté našeho útvaru všechny tři obvinili z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku (dle § 220 odst. 1 odst. 2 písm. a odst. 3 trestního zákoníku) a z trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže (dle § 248 odst. 2 odst. 4 písm. a trestního zákoníku).
 
Jednomu z obviněných je kladeno za vinu, že jako obchodník s cennými papíry mj. měl nakupovat vysoce rizikové investiční nástroje, přestože si měl být vědom nedostatečné likvidity nakoupených cenných papírů. Další dvě obviněné osoby měly nedostatečně dohlížet na činnost společnosti jako obchodníka s cennými papíry, zejména na používané typy investic a správu portfolia z hlediska míry rizika, spojeného s investicemi do neveřejně obchodovaných investičních nástrojů. V tomto důsledku poté, co společnost v dubnu 2011 skončila jako obchodník s cennými papíry, nemohlo dojít k vypořádání uzavřených smluv vyprodáním portfolia na kapitálovém trhu a svým jednáním tak dle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měly obviněné osoby způsobit prozatím zjištěným 32 fyzickým osobám, 4 právnickým osobám a 5 městům (či městským částem) škodu ve výši cca 315 milionů korun.
 
Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného odsouzení hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na osm let.
 
Vyšetřování případu je dozorováno Vrchním státním zastupitelstvím v Praze.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
16. dubna 2013

vytisknout  e-mailem