Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění starosty za prodej pozemků

Kriminalisté českobudějovické expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) dnes obvinili starostu jedné obce na Českokrumlovsku v souvislosti s prodejem obecních pozemků.  

Obviněný muž měl jako starosta a zároveň zastupitel obce v roce 2007 podepsat nevýhodnou kupní smlouvu ohledně prodeje obecních pozemků, ačkoliv dle závěrů kriminalistů věděl, že dojde ke změně územního plánu, na základě kterého se hodnota pozemků několikanásobně zvýší. Pozemky o rozloze cca 245 tis. m2 byly následně prodány akciové společnosti za necelých sedm milionů korun. Ke změně územního plánu obce došlo necelé tři měsíce od uzavření kupní smlouvy. Předmětné pozemky měl bezprostředně poté od právnické osoby odkoupit její akcionář a další fyzické osoby, které jsou s touto společností propojeny prostřednictvím jiných firem.
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV se touto věcí začali zabývat na základě trestního oznámení. Následně nechali zpracovat znalecký posudek, který určil, že minimální tržní cena již prodaných pozemků činila cca 127 milionů korun a maximální tržní cena činila cca 234 milionů korun.
 
Obviněný muž je trestně stíhán pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
23. července 2012

vytisknout  e-mailem