Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění šestice daňových podvodníků

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájili trestní stíhání 6 mužů ve věku od 36-56 let.  

            Muži jsou obviněni z trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240, odst. 1, odst. 3 trestního zákoníku, spáchaného ve spolupachatelství a z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148, odst. 1, odst. 3, písm. c) trestního zákona (starší právní norma), spáchaného ve spolupachatelství. Jeden z mužů je stíhán jako uprchlý. Všichni ostatní byli zadrženi při rozsáhlé akci v Praze a Středočeském kraji dne 9. února 2011. Obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na pět až deset let.
 
            Muži měli v období od roku 2007 do roku 2010 provádět obchodní transakce u pěti obchodních společností (jedna akciová společnost a čtyři společnosti s ručením omezeným) spočívající převážně v nákupu a prodeji minerálních olejů.  Přitom však měli v úmyslu zkrátit daň z přidané hodnoty, a činnost této společnosti organizovali tak, aby nesměřovala k dosažení zisku, ale k získání volných finančních prostředků k jiným dosud přesně neustanoveným účelům, neboť vlastní prodeje byly realizovány v mnoha případech pod nákupní cenou.
 
            Obvinění měli v souladu s pokyny hlavního obviněného vystavovat faktury nebo dávat pokyn k jejich vystavení, podepisovat je, podepisovat vyhotovená přiznání k DPH, dávat příkazy k úhradám faktur z účtu, a podobně. Obvinění dále zpracovávali účetnictví společností a následně daňovou povinnost stanovovali tak, aby se přibližovala minimálnímu daňovému základu a tím i nevysoké dani, s minimalizací rizik vytýkacích řízení, místních šetření a daňových kontrol příslušnými správci daně. Za některá zdaňovací období byla podána daňová přiznání s nulovou vlastní daňovou povinností k DPH, ačkoliv v těchto zdaňovacích obdobích byla zdanitelná plnění uskutečňována, čímž došlo k zatajení daňové povinnosti.
 
            Důsledkem jejich protiprávní činnosti bylo zkrácení daňové povinnosti k DPH ve velkém rozsahu v celkové výši téměř 440 milionů korun, a dále se pokusili ve zdaňovacím období únor 2009 uplatnit nadměrný odpočet ve výši 1,8 milionu korun, a to vše ke škodě České republiky, zastoupené FÚ v Praze a v Pardubicích.
 
            Na celé akci se podílelo 40 policistů ÚOKFK SKPV a základních útvarů Policie ČR, pracovníci Celního ředitelství Hradec Králové a zásahová jednotka KŘP Královéhradeckého kraje.
 
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                         rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem