Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění představitele pražské městské části

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování obvinili muže (51 let), který v minulosti působil jako volený představitel jedné z městských částí v Praze. Tento muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 odst. 1 písm. a), odst. 2 písm. a) trestního zákoníku. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.  

            Obviněný se měl trestného činu dopustit v postavení úřední osoby, kdy vědomě uzavřel za městskou část „Smlouvu o postoupení pohledávek“ s jednou obchodní společností. Tato smlouva se týkala pohledávek vyplývajících z dlužného nájemného za bytové i nebytové prostory obce. Smlouvu měl obviněný uzavřít s vědomím, že jedná v rozporu s § 89 odst. 2 písm. g) zák. č. 131/2000 Sb. O hlavním městě Praze, podle kterého taková smlouva nemohla být uzavřena bez předchozího schválení zastupitelstva, které souhlas nedalo. Tímto způsobem měly být neoprávněně postoupeny pohledávky ve výši převyšující 63 milionů korun, z čehož obchodní společnost získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 miliony korun.      
 
            Policisté k uvedenému rozhodnutí dospěli po vyhodnocení dosud shromážděného spisového materiálu a nově obdrženého trestního oznámení z měsíce března 2010 s tím, že pominuly důvody původního odložení věci z měsíce dubna 2008 a je proto nutné pokračovat v trestním řízení.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem