Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění právního zástupce z podplácení

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování v Brně minulý týden zahájili trestní stíhání sedmatřicetiletého právníka pro zločin podplácení (dle ust. § 332 odst. 1, odst. 2 písm. a trestního zákoníku). 

Obviněným je právní zástupce jedné obchodní společnosti, na kterou byla podána žaloba pro nesplnění více než třicetimilionového závazku. Žalobu na tuto společnost podali zástupci jiné obchodní společnosti, která je v insolvenčním řízení. Obviněný právník následně nabídl insolvenčnímu správci úplatek 750 tis. Kč za to, že žalující společnost, i přes nesouhlas věřitelského výboru, přistoupí na mimosoudní vyrovnání ve výši 6 milionů korun. Nabídku úplatku obviněný ještě ve dvou případech zopakoval. Minulý týden obviněný muž úplatek insolvenčnímu správci v Brně předal, podepsal s ním dohodu o mimosoudním vyrovnání a převedl na jeho účet šestimilionovou částku jako mimosoudní vyrovnání. Následně kriminalisté muže zadrželi.
 
Jednání obviněného právníka bylo policisty Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality monitorováno, kdy k objasnění věci přispělo zejména použití operativně pátracího prostředku předstíraného převodu. Úplatek ve výši 750 tis. Kč i 6 milionů na účtu kriminalisté zajistili.
 
Po zahájení trestního stíhání podali kriminalisté příslušnému státnímu zástupci podnět k vzetí obviněného právníka do vazby. Státní zástupce návrh k vzetí do vazby podal, ovšem soudce zadrženého muže propustil na svobodu. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému právníkovi trest odnětí svobody od jednoho roku do šesti let.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
28. června 2011

vytisknout  e-mailem