Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Obvinění podvodem získali majetek za 37 mil. korun

KRAJ - Někteří poškození přišli o veškerý svůj majetek a skončili na ulici. 

V pondělí 25. 11. 2013 obvinili krajští kriminalisté 10 osob (ve věku od 21 – 61 let) z trestného činu podvodu spáchaného ve spolupachatelství. Dvě ženy a osm mužů pocházeli převážně z Trutnovska a Náchodska.
 
Trestní stíhání bylo zahájeno celkem pro 41 skutků spáchaných v období 2006 - 2013. Jejich podstatou bylo ve většině jednání, při kterém obvinění poskytovali půjčky zajištěné právy k nemovitosti osobám z Trutnovska, Náchodska, Královéhradecka i Ústeckoorlicka.
Poškození se prostřednictvím inzerátu nebo na doporučení známých obraceli na obviněné se žádostí o poskytnutí finanční půjčky. Obvinění s nimi jednali, pokud mohli požadovanou půjčku zajistit domem či bytem ve svém vlastnictví a hodnota jejich nemovitosti výrazně převyšovala výši požadované půjčky. Jelikož se půjčky pohybovali od 20.000 až po stovky tisíc korun, ceny nemovitostí je několikanásobně převyšovaly. Pokud poškozený nebyl schopen včas a řádně splácet, zpeněžili jeho nemovitost až v řádech milionů, přičemž výtěžek si ponechali pro svoji potřebu.
Zaměřovali se na osoby, které se nacházely v obtížné životní situaci a vlastnily domy nebo byty. V některých případech byli poškození osobami, které byly zcela či částečně zbaveny svéprávnosti.
Při podpisu smlouvy o půjčce využívali neznalosti práva poškozených osob a předkládali jim k podpisu zpravidla smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva, ačkoliv jim tvrdili, že se jedná o zástavní smlouvu či jinou smlouvu v souvislosti s požadovanou půjčkou. Zároveň jim stanovovali krátké termíny na splacení celé půjčky. Byli si vědomi, že poškození s ohledem na své finanční možnosti nebudou patrně schopni dostát svým závazkům. Na základě podepsané smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva a návrhu na vklad, přešlo vlastnické právo nemovitosti na společnost jednoho z obviněných. Poškozené z nemovitosti vystěhovali a dále pak prodávali. Rozdíl mezi půjčkou a prodejní cenou však poškozeným nevypláceli.
Podvodným jednáním si tak obvinění přišli k majetku ve výši 37 milionů korun.
Jeden z nich, 34letý muž byl již zatčen a dodán do výkonu trestu za svoji předchozí trestnou činnost.
Na dalšího obviněného 40letého muže byl včerejšího dne podán návrh na vzetí do vazby. Ten dnes soudce Okresního soudu v Hradci Králové akceptoval. Třem obviněným hrozí trest odnětí svobody až na 10 let, zbývajícím až osm let vězení.
Policisté obviněným zajistili majetek přes 36 mil. korun.

mjr. Iva Kormošová
27.11.2013, 11:00

vytisknout  e-mailem