Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění osob z bývalého vedení města Liberce

Detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (protikorupční policie) minulý pátek zahájili trestní stíhání proti třem osobám z bývalého vedení Magistrátu města Liberce.  

Obviněné osoby měly v letech 2003 až 2006 vykonávat své pravomoci v rozporu se zákonem, a to zejména se zákonem o obcích (zák. č. 128/2000 Sb.), který jim ukládá povinnost hospodárně a účelně využívat majetek obce (města) a chránit jej před zcizením a zneužitím, včetně majetku obchodních společností založených a vlastněných městem. Kriminalisté jim kladou za vinu, že prostřednictvím společnosti Sportovní areál Ještěd a.s. (stoprocentně vlastněné Statutárním městem Liberec) měly na třetí osoby převést nemovitosti města pod jejich tržní hodnotou a tím způsobit škodu na majetku Statutárního města Liberec a společnosti Sportovní areál Ještěd a.s. ve výši cca 17,7 mil. Kč. Převedení majetku mělo být dle zjištěných informací předem dohodnuto. Návrhy na majetkoprávní operace měly obviněné osoby předkládat zastupitelům města ke schválení za takzvané vyhláškové ceny, tedy za ceny výrazně nižší, než tržní. Před hlasováním zastupitelstva města své návrhy obviněné osoby odůvodňovaly nepravdivými účely využití nemovitostí a dále zamlčovaly podstatné okolnosti, v úmyslu opatřit třetím osobám neoprávněný prospěch.
  
Všichni obvinění jsou stíháni pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele (podle § 158 odst. 1 písm. a, odst. 2 písm. a, c trestního zákona). Dvě osoby jsou dále stíhány pro trestný čin podvodu (podle § 250 odst.1, odst. 4 trestního zákona) a třetí obviněný je rovněž stíhán pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku (podle § 255 odst. 1, odst. 3 trestního zákona). Trestní stíhání všech obviněných osob je vedeno na svobodě.
 
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
19. září 2011

vytisknout  e-mailem