Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění osob ohledně připojení fotovoltaické elektrárny

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v minulých dnech zahájili trestní stíhání celkem pěti osob v souvislosti s podvodným jednáním při získání licence na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů. 

Záměrem obviněných osob mělo být získání licence a následné připojení fotovoltaického zdroje k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010. V následujících 20 letech by totiž žadateli byla garantována podstatně vyšší cena za výkup takto vyrobené elektřiny, než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.
 
Podvodné jednání mělo spočívat v předkládání nepravdivých dokumentů Energetickému regulačnímu úřadu a distribuční společnosti. Podle nich byla fotovoltaická elektrárna dokončena a schopna provozu, ačkoliv ve skutečnosti ještě k 31. prosinci 2010 nebyl na elektrárně nainstalován ani jeden fotovoltaický panel. V případě, že by toto jednání nebylo zjištěno, v následujících 20 letech mohlo dojít ke způsobení škody ve výši až 182 milionů Kč.
 
Tři osoby jsou trestně stíhány pro pokus k trestnému čin podvodu. Další dvě osoby, které v době spáchání skutku byly zaměstnané v Energetickém regulačním úřadu, jsou obviněny z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě.
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV v současné době intenzívně prověřují i jiné případy, které se týkají připojení fotovoltaických zdrojů k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
8. března 2012

vytisknout  e-mailem