Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění dvou bývalých celníků

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech zahájili trestní stíhání dvou bývalých celníků, kteří působili na Celním ředitelství v Hradci Králové.  

Oba muži dle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV na jaře 2010 řešili dopravní přestupek řidiče nákladního vozidla, který nedodržel povinnou přestávku v jízdě. Vzhledem k tomu, že řidiči (občan Polské republiky) hrozilo uložení pokuty ve výši 3 tisíc korun, sám oběma celníkům nabídl úplatek 50 Euro, který obvinění muži přijali a přestupek dále neřešili.
 
O několik měsíců později oba celníci řešili obdobný dopravní přestupek. Protože řidič nákladního vozidla (rovněž občan Polské republiky) odmítal uhradit uloženou kauci, celníci si měli říci o úplatek ve výši 2 tisíce polských zlotých (cca 12,5 tisíce korun) s tím, že přestupek už dále řešit nebudou.
 
Oba bývalí celníci jsou stíháni pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a trestný čin přijetí úplatku. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Trestní stíhání obou osob je vedeno na svobodě.
 
Na případu s kriminalisty ÚOKFK spolupracovaly orgány celní správy, které k prověřování daly podnět. Prověřování celého případu však prodloužila skutečnost, že oba řidiči jsou státními občany Polské republiky, kdy jejich výslechy musely být provedeny cestou tzv. „právní pomoci“.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
24. února 2012
 

vytisknout  e-mailem