Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění bývalého velvyslance

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech zahájili trestní stíhání bývalého velvyslance České republiky, který působil v zámoří.  

Obviněný muž z povahy své funkce disponoval rozsáhlými pravomocemi, v jejichž rámci rozhodoval o uzavírání smluv jménem České republiky, prostřednictvím kterých byly využívány přidělené finanční prostředky ze státního rozpočtu České republiky, mimo jiné i na zajištění podpory Českých podnikatelských subjektů v oblasti ekonomické diplomacie. Rovněž měl smluvně převzatou povinnost opatrovat a spravovat majetek České republiky, vyplývající z jeho postavení a náplně práce.
 
V této věci jde o schválený projekt Ministerstva zahraničních věcí (MZV) ohledně informační kampaně v zámoří, na jehož realizaci byly vyčleněny a schváleny finanční prostředky ze státního rozpočtu v celkové výši 1,9 milionu korun. Bývalý velvyslanec však podle závěrů kriminalistů měl vědomě tento projekt rozdělit na pět dílčích částí, čímž mělo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách a dalších předpisů, aby nemusel vyžadovat nabídky nejméně od tří dodavatelů, a aby následný výběr nemusel překládat koordinátorovi ke schválení. Následně měl zadat třem soukromým subjektům vypracování studií, které se vztahovaly k zámoří (o stavu a rozvoje cestovního ruchu, o provedení informační kampaně na podporu udržitelného cestovního ruchu a analýzu možného nakládání s odpady). Tyto studie však podle závěrů kriminalistů nesouvisely se zadáním schváleného projektu. Navíc žádným způsobem neměly zvýhodňovat či propagovat české podnikatele na zahraničních trzích. Za zpracování těchto studií byla soukromým subjektům v roce 2008 vyplacena částka 1 460 000 korun ke škodě MZV, resp. České republiky.
 
Bývalý velvyslanec je obviněn z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody od tří do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
1. června 2012

vytisknout  e-mailem