Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění bývalého úředníka Evropského parlamentu

Detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) tento týden obvinili pětatřicetiletého občana České republiky, bývalého úředníka Evropského parlamentu a Evropského účetního dvora.  

Obviněný muž v roce 2005 předložil svému zaměstnavateli, Evropskému parlamentu v Lucemburku, rodný list svého synovce, ve kterém pozměnil údaje o otci. Místo svého švagra zapsal do kolonky „otec“ své jméno. Následně po dobu působení v Evropském parlamentu (2005 – 2009) neoprávněně pobíral různé příspěvky (mj. příspěvek na vyživované dítě, příspěvek na domácnost atd.) na které však neměl nárok či jejich hodnota byla vyšší, než u osoby bezdětné. Během téměř čtyř let mu Evropský parlament na náhradách vyplatil téměř 45 tisíc Euro. V této době navíc obviněný odvedl na daních o téměř 4 700 Euro méně, než by příslušelo bezdětné osobě. Celkem tak na příspěvcích a neodvedené dani způsobil Evropskému parlamentu škodu ve výši cca 1,3 milionu korun (po přepočtu).
  
V roce 2009 obviněný muž začal pracovat pro Evropský účetní dvůr v Lucemburku. Novému zaměstnavateli předložil pozměněnou kopii rodného listu svého synovce, na které byl otisk notářského razítka. Při ověřování dokladů však úředníci účetního dvora zjistili, že rodný list dítěte není pravý. Šetřením se navíc prokázalo, že notář, jehož jméno bylo uvedeno na otisku razítka, vůbec neexistuje. Na základě oznámení Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) se případem začal zabývat ÚOKFK SKPV.
  
Pětatřicetiletý muž je stíhán pro zločin poškození finančních zájmů Evropských společenství a zločin padělání a pozměňování veřejné listiny. V případě pravomocného odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Obviněný je stíhán na svobodě.
 
Tento případ je výsledkem dobré spolupráce ÚOKFK SKPV s Evropským úřadem pro boj proti podvodům.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
V Praze dne 16. prosince 2011

vytisknout  e-mailem