Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 5 osob z krácení daní

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) zadrželi v minulých dnech v Praze a Středočeském kraji celkem 5 osob (z toho jednoho cizího státního příslušníka) v souvislosti s podezřením ze spáchání rozsáhlé daňové trestné činnosti. 

V rámci akce s krycím jménem MINESONE kriminalisté ÚOKFK provedli zajišťovací úkony trestního řízení (9 domovních prohlídek, 1 prohlídku jiných prostor a pozemků, či výzvy k vydání věci). Následně došlo k zahájení trestního stíhání všech 5 zadržených osob a to pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (podle § 240 odst.1, odst. 3 tr. zákoníku).

Podle závěrů policistů ÚOKFK mělo v období let 2010 - 2011 docházet v rámci účelově vytvořeného řetězce firem ke krácení daně z přidané hodnoty (DPH) v souvislosti s prováděním fiktivních obchodů s převážně neexistujícím zbožím (tiskárny, příslušenství do tiskáren a kopírek) v rámci ČR s deklarováním jeho následného vývozu do dalších zemí EU. V rámci akce se podařilo zajistit množství důkazního materiálu. Rovněž došlo k zajištění části majetku obviněných (zejména nemovitostí). Způsobená škoda podle závěrů kriminalistů překročila částku 700 milionů Kč. Všichni obvinění byli následně vzati do vazby soudcem Obvodního soudu pro Prahu 3.

V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na deset let.


pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
7. listopadu 2014
 

vytisknout  e-mailem