Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 4 osob z padělání peněz

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zadrželi v minulém týdnu čtveřici mužů, která podle našich závěrů měla vyrábět padělky bankovek měny Euro. 

Jeden ze zadržených mužů měl podle našich závěrů s výrobou padělků bankovek již zkušenost, neboť před výrobou padělků bankovek Euro se měl zabývat výrobou padělků historických československých bankovek, a to konkrétně jedné z našich nejhodnotnějších historických bankovek - pětitisícovkou Československé republiky z roku 1919. Ty měl následně zájemcům prodávat za částky od 1,5 do 2,5 milionů korun za kus.
  
Po této zkušenosti a při stále se zvyšující potřebě opatřovat si peníze měl společně s dalšími spoluobviněnými přistoupit k výrobě padělků bankovek měny Euro, kdy měli vytisknout celkem 4 781 kusů padělků bankovek Eura (100 a 500 Euro) v celkové výši 1 555 700 Euro (po přepočtu 40 977 138 Kč).
  
V rámci trestního řízení bylo zajištěno velké množství padělků bankovek Eura (shora zmíněných 4 781 kusů) a dále padělky historických bankovek Československé republiky.
   
Při následné realizaci kriminalisté NCOZ provedli v Praze a ve Zlínském kraji 4 domovní prohlídky a 2 prohlídky jiných prostor.
  
Všechny čtyři osoby byly obviněny z trestného činu „padělání a pozměnění peněz“. Tři osoby jsou dále obviněny z trestného činu podvodu.
 
Jeden z obviněných byl vzat do vazby. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným osobám trest odnětí svobody od 8 do 12 let.

Na případu kriminalsté NCOZ spolupracovali s Finančním analytickým úřadem.
 
Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej 
NCOZ SKPV
27. května 2021


Pod článkem jsou k dispozici fotografie padělků a video ze zadržení osob.
 

Odkazy do noveho okna

padělky 1

padělky 1 

Detailní náhled

padělky 2

padělky 2 

Detailní náhled

padělky 3

padělky 3 

Detailní náhled

padělky 4

padělky 4 

Detailní náhled

padělky 5

padělky 5 

Detailní náhled

padělky 6

padělky 6 

Detailní náhled

padlěky 7

padlěky 7 

Detailní náhled

padělky 8

padělky 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem