Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 4 osob z obchodování s lidmi

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v rámci případu s krycím názvem KOTRBA obvinili v uplynulých dnech 4 osoby z trestného činu obchodování s lidmi. 

Organizovaná skupina 2 mužů a 2 žen měla dle závěrů kriminalistů NCOZ v letech 2016 – 2019 nabízet „dobře placenou práci“ ve Velké Británii osobám ze sociálně slabého prostředí z Karlovarského kraje. Následně měli obvinění dopravit do Velké Británie nejméně 6 osob, kterým odebrali doklady a telefony, kdy pod pohrůžkou násilí nebo za použití násilí je měli nutit pracovat v restauracích rychlého občerstvení. Za tuto činnost však poškození neměli dostávat téměř žádné peníze. Podle závěrů kriminalistů NCOZ obvinění tímto způsobem získali prospěch ve výši cca 3 miliony Kč.
 
Ve věci byl pro účelnější a rychlejší vyšetřování před 2 lety zřízen společný vyšetřovací tým NCOZ se 2 policejními složkami Velké Británie, a to Metropolitní policií v Londýně a policií v Cambridgeshire. Na případu se aktivně podíleli i pracovníci Europolu a Eurojustu.
  
Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí od 8 do 15 let.
  
Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Plzni.
  
V rámci společného trestního řízení pak dále jednotka pro boj s moderním otroctvím Metropolitní policie v Londýně obvinila 4 občany ČR a stejná jednotka policie v Cambridgeshire obvinila 2 občany ČR z trestného činu obchodování s lidmi a moderního otroctví, kdy stejným způsobem měli zlákat na dobře placenou práci krajany z ČR, které pak za použití násilí měli nutit pracovat v pekárně a restauračních provozovnách, přičemž jim pak odebírali veškeré vydělané peníze. Takto mělo být do Velké Británie vylákáno a následně vykořisťováno nejméně 20 osob. Těmito případy se budou zabývat soudy ve Velké Británii, v případě odsouzení osobám hrozí až trest doživotí.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej 
NCOZ SKPV
6. května 2021
 

vytisknout  e-mailem