Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 4 osob z nedovoleného ozbrojování

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili 4 osoby z trestného činu nedovoleného ozbrojování. 

Skupina osob podle našich závěrů měla dlouhodobě opatřovat sobě i jiným nelegální krátké, dlouhé, ale i samočinné (plně automatické) střelné zbraně. V některých případech se jednalo o střelné zbraně upravované na Slovensku pro střelbu flobertovými náboji, které obvinění měli následně upravovat do původního plně funkčního stavu.

Kriminalisté NCOZ se touto věcí zabývali od května 2021. V minulém týdnu na území Jihomoravského a Zlínského kraje provedli operaci s krycím názvem KOVAL, při které byly zadrženy a následně obviněny 4 osoby.

V rámci úkonů trestního řízení kriminalisté provedli téměř 40 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých bylo zajištěno 42 kusů krátkých, 22 kusů dlouhých a 29 kusů samočinných střelných zbraní, cca 4 000 kusů nelegálně drženého nebo zakázaného střeliva, velké množství komponentů zbraní, výpočetní technika a mobilní telefony. Kriminalisté NCOZ zároveň zajistili 500 tisíc korun na bankovních účtech. Značná část zbraní pochází ze současné doby, včetně zbraní nejmodernějších. Zároveň však byly zajištěny zbraně z 2. světové války i doby před ní. Zajištěné zbraně budou podrobeny znaleckému zkoumání.

Všechny 4 osoby jsou stíhány na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným až osmiletý trest odnětí svobody.

Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Hodoníně.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
15. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem