Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 22 osob z krácení DPH

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou tzv. Daňové Kobry, v uplynulých dnech obvinili 22 osob z krácení daně z přidané hodnoty. 

Na případu policisté NCOZ spolupracovali s Generálním finančním ředitelstvím a Finančním analytickým úřadem.
    
Podle našich závěrů měli obvinění v letech 2016 a 2017 za účelem soustavného krácení daně z přidané hodnoty a vlastního neoprávněného obohacení vytvořit skupinu obchodních společností tak, aby organizace zainteresovaných osob byla tvořena několikastupňově a nejnižší články (tzv. bílí koně) neznaly organizátory trestné činnosti. V rámci uvedené skupiny obchodních společností měla být následně simulována obchodní činnost a nepravdivě deklarována "zdanitelná" plnění v podobě dodání fiktivního zboží či služeb pro větší počet odběratelů. Ti si je následně měli zahrnout i v daňových přiznáních do základu daně pro výpočet daně z přidané hodnoty, přestože podle našich závěrů věděli, že jim tato plnění fakticky nebyla dodána, čímž mělo dojít na straně odběratelů ke zkrácení daně z přidané hodnoty ve velkém rozsahu (v této fázi zatím ve výši cca 16 milionů Kč).
  
Do operace s krycím názvem HŘÍBEK se zapojilo téměř 100 policistů NCOZ. Na akci se dále podíleli příslušníci Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a specialisté Kriminalistického ústavu.
  
Naši kriminalisté provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. V rámci akce bylo zadrženo 9 osob. Následně došlo k obvinění 22 fyzických osob z trestného činu „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“. Trestní stíhání všech obviněných probíhá na svobodě. 
  
V rámci úkonů trestního řízení došlo k zajištění majetku, konkrétně několika nemovitostí a finančních prostředků v hotovosti.
 
Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
15. února 2021

vytisknout  e-mailem