Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 17 osob z podplacení a přijetí úplatku

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v minulých dnech zahájili trestní stíhání 17 osob v souvislosti s ovlivňováním hlasování členů jedné pražské místní organizace ČSSD.  

Dva muži jsou stíháni pro trestný čin podplacení a zbylých 15 osob pro trestný čin přijetí úplatku. Podle provedeného prověřování mělo ke korupčnímu jednání docházet v letech 2009 – 2010.
 
Úplatky měly být poskytovány osobám za to, že vstoupily do ČSSD v určité místní organizaci, čímž došlo k rozšíření členské základny. Následně tito noví členové za další úplatky v řádu stovek korun měli hlasovat dle pokynů uplácejících.
 
Tímto skutkem mělo docházet k ovlivňování hlasování na schůzích ČSSD podle stanovených požadavků, a to ve prospěch předem daného kandidáta, který chtěl kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny a také za účelem získání podpory předem stanoveného kandidáta ČSSD pro volby do zastupitelstva hl. města Prahy.
 
Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí oběma mužům stíhaným za podplácení trest odnětí svobody až na dvě léta. Patnácti stíhaným osobám z trestného činu přejetí úplatku hrozí až tříletý trest.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
1. března 2012

vytisknout  e-mailem