Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 16 právnických osob

Kriminalistům Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se dlouhodobým intenzívním prověřováním podařilo odhalit trestnou činnost související se zneužíváním příspěvků na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Tento případ je mimořádný zejména svým rozsahem. Ve věci bylo v minulých dnech zahájeno trestní stíhání celkem 16 právnických osob (obchodních společností) a 3 fyzických osob. Podle našich závěrů mělo od ledna 2008 do června 2012 dojít ke způsobení škody ve výši cca 600 milionů korun. 

Případ fungoval na principu, že obchodní společnosti měly formálně zaměstnávat co největší počet invalidních občanů s cílem získat od státu, zastoupeným příslušným úřadem práce, dotaci na každého zaměstnaného invalidního pracovníka. Jednotlivý požadovaný příspěvek činil 8 tisíc Kč, přičemž invalidovi měla být zaměstnavatelem následně vyplacena mzda max. do výše 2 tisíc Kč. Rozdíl po odečtení povinných odvodů na sociální a zdravotní pojištění pak obviněné fyzické a právnické osoby měly používat pro svoji potřebu. Z dosud provedeného šetření kriminalistů ÚOKFK vyplývá, že většina invalidních pracovníků nevykonávala vůbec žádnou práci, nebo objem jimi vykonané práce byl zcela minimální.

Rozkrytím celého systému kriminalisté zjistili, že většina obviněných právnických osob (obchodních společností), měla být založena pouze formálně a ne za účelem provádění soustavné činnosti, protože zisk těchto obviněných právnických osob měl být tvořen pouze vyplacenými dotacemi na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

K měsíci červnu 2010 tento systém 16 vzájemně propojených obchodních společností, které ovládaly tři obviněné osoby, zaměstnával cca 4.800 invalidů, přičemž jejich počet do června 2012 mohl narůst až k celkovému počtu 6.500.

Našemu útvaru se v souvislosti s touto kauzou rovněž podařilo zajistit majetek v celkové hodnotě cca 130 milionů korun (většinou nemovitosti).

Fyzické i právnické osoby jsou obviněny z trestného činu dotačního podvodu. V případě pravomocného odsouzení hrozí fyzickým osobám trest odnětí svobody od 5 do 10 let. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
18. února 2014

vytisknout  e-mailem