Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 12 osob z napomáhání k neoprávněnému pobytu

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v minulých dnech provedli realizaci případu, který se týkal napomáhání k neoprávněnému pobytu na území České republiky ze strany organizované zločinecké skupiny osob. 

Tato organizovaná skupina osob měla nejméně od dubna 2017, zejména na území hlavního města Prahy, vyhledávat muže a ženy ze sociálně slabých vrstev. Ti pak měli za úplatu na pracovišti Ministerstva vnitra, odboru azylové a migrační politiky, čestně prohlásit, že žijí s občany „třetích zemí“ ve vztahu druh či družka. Občané těchto „třetích zemí“ měli následně požádat o povolení k přechodnému pobytu na základě souhlasného prohlášení o sloučení „druh – družka“ s občanem České republiky. Účel či důvod požadovaného pobytového oprávnění byl „rodinný“, a tím mělo dojít k napomáhání získání neoprávněného pobytu osob nejen na území České republiky, ale i v rámci celé Evropské unie. Díky tomuto postupu tak občané „třetích zemí“ nemuseli splňovat veškeré zákonné podmínky nutné ke vstupu a pobytu na území České republiky podle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky, ve znění pozdějších předpisů a Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/399, kterým se stanoví kodex Unie o pravidlech upravujících přeshraniční pohyb osob (Schengenský hraniční kodex).
  
Organizovaná skupina se dle našich závěrů dopustila celkem 98 skutků a svým jednáním měla získat neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,9 milionu korun.
  
Celkem bylo obviněno 12 osob, mezi kterými jsou jak občané České republiky, tak i cizinci. Trestní stíhání je vedeno pro zvlášť závažný zločin účast na organizované zločinecké skupině dle § 361 odst. 1 trestního zákoníku a přečin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky dle § 341 odst. 1, 2 písm. a), b), c) odst. 3 písm. a) trestního zákoníku. V případě pravomocného rozsudku obviněným osobám hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.
   
Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě (v první části případu z roku 2019 byly 3 osoby stíhány vazebně). Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
2. září 2020

vytisknout  e-mailem