Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 10 osob z krácení daně

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v minulých dnech rozsáhlou operaci, která se týkala daňové trestné činnosti. 

Kriminalisté na základě vlastního zjištění detekovali skupinu osob, která měla vytvořit promyšlenou síť společností určenou k vyhotovování faktur znějících na fiktivní plnění. Tyto fiktivní faktury měly být vystavovány za různé služby, zejména pak za služby související se zaměstnáváním osob prostřednictvím personálních agentur. Skupina byla složena jak z občanů České republiky, tak i občanů bývalého Sovětského svazu.

Osoby byly velmi dobře organizovány. Podle našich závěrů používaly řadu konspirativních prostředků, zejména různé šifrované aplikace za účelem utajení komunikace.

Faktury a související účetní doklady pro tuto skupinu měla zpracovávat pětačtyřicetiletá žena z jižních Čech, která je již za podobnou činnost trestně stíhána.

V rámci trestního řízení probíhala úzká spolupráce s Generálním finančním ředitelstvím (v rámci tzv. Daňové Kobry) a s Finančním analytickým úřadem.

Při akci bylo provedeno 30 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Kriminalisté NCOZ zadrželi 12 podezřelých, a následně 10 osob obvinili ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Osmi obviněným hrozí až desetiletý trest odnětí svobody, zbylým dvěma osobám až osmiletý trest.

Rozsáhlé akce s krycím názvem LESNÍK se zúčastnilo více než 150 policistů NCOZ. Součinnost rovněž poskytovaly krajské zásahové jednotky a Útvar rychlého nasazení.

Podle našich závěrů měla být trestnou činností obviněných způsobena škoda cca 70 milionů korun. V rámci prováděných úkonů byl zajištěn majetek v hodnotě cca 30 milionů korun. Vedle toho finanční správa v rámci prováděných daňových kontrol zajistila finanční prostředky ve výši téměř 12 milionů korun.

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Dvě obviněné osoby byly vzaty do vazby.

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
8. července 2020

vytisknout  e-mailem