Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněn ze znásilnění

Ms kraj - Policisté případ objasnili díky své mravenčí práci a informací od občanů.  

             Kriminalisté obvinili 43letého muže z trestných činů znásilnění a vydírání. Jedná se o muže, který měl minulý týden v Kopřivnici, Valašském Meziříčí, Kroměříži, Holešově a Bystřici pod Hostýnem znásilnit, nebo jiným způsobem napadnout několik obětí, mezi nimiž byly i nezletilé dívky.
 
               Policisté případ objasnili díky své mravenčí práci a informací od občanů. Jednalo se o ukázku spolupráce všech policejních složek v podstatě z celé republiky, přičemž je samozřejmé, že stěžejní podíl měly útvary v krajích, kde pachatel zaútočil.
 
            Při pohledu na sled událostí byl jako první nahlášen případ v Kopřivnici na Novojičínsku. Tehdy neznámý pachatel přistoupil v úterý 15. června 2010 v době mezi 12.30 a 13.00 hodin v jednom z domů k nezletilé dívce. Nelze blíže specifikovat její věk, jednalo se však o dívku ve věku 8 – 12 let. Oba nastoupili do výtahu. Muž po jeho rozjezdu vytáhl nůž a pod pohrůžkou jeho použití donutil dívku, aby se svlékla. Poté po ní požadoval různé sexuální praktiky. Dívce se podařilo v jistém okamžiku z výtahu utéci. Muž posléze z místa činu odešel. Kriminalisté po ohlášení případu začali intenzivně prověřovat veškeré informace. Velmi důležité bylo mimo jiného i ohledání místa činu, které probíhalo až do nočních hodin a zajištění maximálního množství stop. Policisté rovněž kontaktovali poškozenou dívku. Přizpůsobili zjišťování informací ke skutku věku oběti, se kterou hovořili, a také charakteru prožité události. Spolupracovali samozřejmě s rodiči. Kriminalisté vyrozuměli hlídky městských a obecních policií a kolegů policistů v první chvíli v sousedních okresech, následně v celé republice.
            V průběhu této činnosti již přijali oznámení o obdobném skutku z Valašského Meziříčí, ve středu pak o další trojici z Holešova, Kroměříže a Bystřice pod Hostýnem. Pátrání již běželo na plné obrátky, moravskoslezští a zlínští policisté byli stále v kontaktu, na nohou 24 hodin. Policistům se podařilo také sestavit identikit pachatele, následně čtyři podoby pachatele, které v první vhodné chvíli zveřejnili. Nemohli zveřejnit jeho popis dříve a riskovat tak, že uvedením nesprávného popisu dojde k ovlivnění občanů.
 
            Objasnění případu je důkazem spolupráce policistů a veřejnosti. Již ve chvíli, kdy se objevily prvotní popisy, přijímali kriminalisté první ohlasy. Počet volajících přesáhl stovku. Policisté byli připraveni – což se nakonec potvrdilo – že budou volat lidé z celé republiky a bude velmi náročné prověřit všechny poznatky. Ale pracovali na tom nepřetržitě. Jedno z oznámení nakonec i ukázalo na možného pachatele. V evidencích kriminalisté zjistili, že již byl v minulosti několikrát trestaný pro obdobnou trestnou činnost (nejednalo se znásilnění, ale o obnažování na veřejnosti). Policisté skládali střípek po střípku, hledali souvislosti mezi jednotlivými informacemi. Podezření se stupňovalo, přičemž v pátek již měli podezření, že se skutků dopustil právě tento muž. Nemohli ho okamžitě zadržet, nicméně učinili opatření, aby zamezili dalším jeho případným útokům. Kriminalisté následně na základě souhlasu k zadržení v pondělí dopoledne muže zadrželi ve Frýdku-Místku.
 
 
            Vzhledem k charakteru případu, tedy podezření, že muž mohl být ozbrojen, byli do akce přivoláni policisté ze zásahového jednotky krajského ředitelství. Kriminalisté následně zadrženého muže vyslechli jako podezřelého. Až do pozdních nočních hodin v pondělí probíhaly vyšetřovací úkony, kterými bylo nutné zadokumentovat důkazy sloužící k případnému zahájení trestního stíhání této osoby.
            Policisté v úterý dopoledne vyhotovili usnesení o zahájení trestního stíhání muže pro trestné činy znásilnění a vydírání. K obviněnému můžeme uvést, že se jedná o 43letého muže, který se zdržoval ve Frýdku-Místku. V této chvíli nelze jednoznačně uvést, proč trestnou činnost páchal. Při výpovědi připustil, že se léčí. Policisté budou nadále tuto informaci prověřovat a navíc vyžadovat zpracování posudku z oboru zdravotnictví, odvětví psychologie a sexuologie. Dalo by se ale konstatovat, že oběti si vybíral náhodně, jednal v podstatě impulzivně. Muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 5 do 12 let. Policisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu jeho vzetí do vazby.
 
            Je potřeba zdůraznit, že úkony trestního řízení budou probíhat nejen dnes, ale i v dalších dnech. Obviněním osoby práce policistů na případu zdaleka nekončí. Kriminalisté například zajistili různé věci (mimo jiné oblečení), které muž ve snaze zbavit se jich, nosil na různá místa. Bude potřeba tyto zajištěné věci prozkoumat. Byly proto zaslány na pracoviště kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Je také potřeba prověřovat i nadále mnohé informace, které se případu týkají.
           
            Jen pro doplnění, muž je obviněn ze skutků, které se staly v pěti výše uvedených městech v úterý a středu minulého týdne. Další případy, které ženy nahlásily v návaznosti na zveřejněné relace v médiích, nemají s uvedenými souvislost, respektive kriminalisté nezjistili dosud informace, které by vedly k závěru, že je má na svědomí tento obviněný muž.
 
                       
           
                                                                                                                por. Mgr. Soňa Štětínská
23.6.2010

vytisknout  e-mailem