Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněn ze znásilnění

Ms kraj: Kriminalisté obvinili muže, který donutil děti k různým sexuálním praktikám.  

Sedm měsíců pátrali moravskoslezští policisté po neznámém muži, který v lednu napadl v Orlové na Karvinsku chlapce a dívku. Pod pohrůžkou nože je donutil k různým sexuálním praktikám. Kriminalisté i přes minimální sumu prvotních informací zadrželi a obvinili 32letého muže z trestného činu znásilnění.
 
Na úvod je nutné zdůraznit dvě zásadní věci. Jednou z nich je, že vyšetřování této závažné trestné činnosti stále probíhá. Je zapotřebí učinit ještě nejeden úkon trestního řízení, zjistit a zadokumentovat nejednu informaci. Ale především, informace k případu, které jsou níže uvedeny je nezbytné, s ohledem na poškozené děti, sdělovat velmi citlivě. Přestože se jim jak policisté, tak psychologové a další osoby maximálně věnovali a věnují, utrpěli šok, ze kterého se dodnes těžko vzpamatovávají. Samozřejmě, že tuto záležitost velmi emotivně vnímají rodiny obětí, jejich příbuzní i známí.
 
 Ke skutku došlo v pátek 8. ledna letošního roku v Orlové na Karvinsku. Neznámý pachatel donutil tehdy ještě ani ne desetileté děti, chlapce a dívku, pod pohrůžkou použití nože k různým sexuálním praktikám. Není vhodné blíže specifikovat způsob napadení dětí, nicméně lze uvést, že se nejednalo o „klasickou soulož“, ale o jiný pohlavní styk provedený způsobem srovnatelným se souloží.   
 
Policisté se o případu dověděli ještě týž den, vše nahlásili rodiče jednoho z poškozených dětí. Vzhledem k závažnosti oznámení pracovali na objasnění případu krajští kriminalisté. Samozřejmostí však byla spolupráce s kolegy z Územního odboru Karviná. Nasazení policistů bylo od samotného počátku maximální, věnovali mu mimořádnou pozornost. Kriminalisté byli na nohou ve dne v noci.
 
Policisté pracují s dětskými oběťmi citlivě, profesionálně
U prověřování trestných činů je velmi důležité zajištění a ohledání místa činu. Policisté tento úkon nepodcenili. Přestože nebyly v inkriminovaný den pro jejich práci právě nejpříznivější  klimatické podmínky (sněžilo), zajistili několik stop, které byly zaslány kolegům na odbor kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství  k vyhodnocení. V rámci prověřování bylo vyžádáno několik expertiz, například také z oboru biologie.
 
Kriminalisté „bojovali“ nejen s klimatickými podmínkami, ale také s časem. Bylo velmi důležité v co nejkratší době učinit pro děti zřejmě to nejméně příjemné: připomenout jim prožité okolnosti a zjistit laicky řečeno výslechem maximum možných informací k pachateli. Policisté po celou dobu, v podstatě dodnes, velmi úzce spolupracují s psychology, orgánem sociální právní ochrany dětí a dalšími osobami a subjekty. Všichni, včetně policistů, kteří v současné době přicházejí do kontaktu s oběťmi z řad dětí, si plně uvědomují závažnost nastalé situace a přistupují k dětem profesionálně, citlivě. Výslech se proto odehrával v prostorách speciální výslechové místnosti pro práci s dětskými svědky a oběťmi trestné činnosti, která je uzpůsobena zařízením a vybavením tak, aby se v ní děti cítily bezpečně, jako doma. K dispozici jsou zde hračky, kreslící potřeby a další předměty, které by je měly do určité míry odvést od skutečnosti, že musí opětovně popisovat, co se jim stalo.  Úkolem policistů a dalších zúčastněných dospělých osob je ale zjistit maximum možných informací jak k samotnému skutku, tak k pachateli. Tento postup byl aplikován i u tohoto případu.
 
Kromě jiných podstatných informací uvedly děti také určitý popis pachatele. Zkušení kriminalisté si ale byli vědomi toho, že popis nemusí být zcela přesný. Takto malé děti může vzhledem k prožitým událostem ovlivnit při zapamatování si a následné interpretaci mnoho věcí.      I přesto jsme se zveřejněním popisu pachatele požádali občany o spolupráci.
 
Spolupráce s veřejností
Zajištění informací z místa činu a od poškozených byly jedny z mnoha činností, které policisté od samotného počátku prováděli. Informací nebylo zpočátku a v podstatě ani v průběhu prověřování mnoho. Kriminalisté si museli řekněme vystačit s tím, co měli. Postupovali však velmi systematicky, profesionálně, někdy i současně na několika frontách. Zjišťovali, zajišťovali a analyzovali vše, co se mohlo případu týkat. Oslovili proto mimo jiné školy a obdobná zařízení pro mládež v okolí a začali s tipováním možného pachatele. Jak jsem již zmínila, policisté pracovali s popisem získaným od dětí. Mělo se jednat údajně o muže mladšího vzhledu. Kriminalisté tak prověřili alibi v podstatě celé jedné ulice v Orlové, tedy osob, které připadaly věkem a postavou v úvahu. Jejich kroky vedly také do výchovných ústavů, kde prověřovali chovance, kteří byli v té době na útěku či dovolenkách. Policistům prošly rukama stovky lidí.
 
Vzhledem k tomu, že o pomoc byla požádána také veřejnost, přijímali policisté rovněž ohlasy od občanů. Žádnou informaci nenechali ležet ladem, každou prověřili. Desítky osob, které kontaktovaly policisty v souvislosti s případem, však neuvedly žádnou zásadní informaci, jež by vedla k dopadení pachatele. Přesto velmi děkujeme občanům za reakce a sdělovacím prostředkům za zveřejnění popisu pachatele.
 
Obviněn 32letý muž
 Kriminalisté stále analyzovali jednu informaci za druhou. Díky neutuchající práci jak v terénu, tak v kanceláři, uvízl v pomyslném sítu postupem času jistý muž. Prověřováním informací k jeho osobě dospěli policisté k závěru, že právě on by měl mít na svědomí napadení dětí. Minulý týden byl muž zadržen v místě svého současného pobytu a obviněn z trestného činu znásilnění    /§ 185 odst. 1,2 písm. a,c), odst. 3 písm. a,c) trestního zákoníku/. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby.
 
K osobě obviněného je možné sdělit, že se jedná o 32letého muže, který se pohyboval na Ostravsku a Karvinsku. V minulosti byl již za trestnou činnost násilného a mravnostního charakteru vyšetřován a odsouzen. Policisté provedli domovní prohlídku v místě, kde se v současné době zdržoval. Zajistili různé věci, které byly zaslány pracovníkům odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství k provedení analýz.
 
 Závěrem ještě konstatování, že policisté nezaznamenali žádný další obdobný útok. Jak jsem ale již uvedla, kriminalisté na případu i nadále pracují a prověřují i možné souvislosti s obdobnými případy z minulosti.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
11. srpna 2010
                                                                                     
                                              
 
 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem