Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Obral rodinu své milé o více než čtvrt milionu korun

ZLÍNSKO: Je v podmínce, hrozí mu pět let vězení. 

Zlínští kriminalisté obvinili sedmadvacetiletého muže žijícího v okrese Havlíčkův Brod ze spáchání trestných činů podvod, úvěrový podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, kterých se dopustil v letech 2017 a 2019 na Zlínsku. Celková škoda, kterou svým jednáním způsobil, se vyšplhala na téměř tři sta tisíc korun. Muži, který má za obdobné jednání již dva záznamy v rejstříku trestů a který je v současné době v podmínce, hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na pět let.

Mladý muž se seznámil se svou přítelkyní v roce 2016 a začali spolu žít v domě jejích rodičů. Muž tvrdil, že pracuje jako hasič a po nějaké době žádal postupně rodiče i prarodiče ženy o půjčky ve výši od 30 do 50 tisíc korun. Půjčené peníze měly uhradit kurzy, vybavení a různé poplatky související se zaměstnáním muže a jeho povýšením. Slíbil, že veškeré pohledávky ze svého platu postupně splatí. Členové rodiny, kteří muži plně důvěřovali a měli s ním dobré vztahy, mu během pouhých čtyř měsíců půjčili celkově 267 tisíc korun.

Protože ale peníze nevracel a několikrát dokonce neuhradil nájem bytu, který si společně s přítelkyní pronajali, začala žena zjišťovat, kde vlastně její partner pracuje. Vyšlo najevo, že po celou dobu jejich společného soužití nikde nepracoval a svou přítelkyni podváděl. Mladá žena s ním po tomto zjištění ukončila vztah, ale vídali se dál kvůli společnému dítěti. V té době využil znalosti jejího přístupového hesla a požádal prostřednictvím jejího elektronického bankovnictví o úvěr ve výši deset tisíc korun. Když ženě peníze přišly na účet, sdělil jí, že jí poslal výživné pro syna, které ji jinak posílal pouze zřídka.

Trpělivost došla mladé ženě v září loňského roku, kdy na muže podala trestní oznámení. Kriminalisté kromě veškerých dalších informací v průběhu prověřování zjistili, že muž v období od roku 2016 do roku 2019 pracoval v celkem deseti zaměstnáních, a to v průměru 1-3 měsíce. Navíc bylo proti němu vedeno sedm exekučních řízení v celkové výši téměř tři sta tisíc korun.

Obviněný muž veškeré protiprávní jednání popírá, tvrdí, že si od rodičů své milé peníze nepůjčoval, nýbrž je dostal a neměl tedy důvod je vracet.

13. listopadu 2020, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem