Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Objevila se falešná pracovnice vodáren

Přeplatek za vodu slibovala v Hradci Králové, místo toho okradla důchodce 

Starý trik použila na šestaosmdesátiletého muže neznámá pachatelka, která v úterý 14. června 2011 kolem šestnácté hodiny odpoledne zazvonila u jeho bytu na Slezském Předměstí v Hradci Králové.

Tvrdila, že přišla vrátit přeplatek za vodu a senior ji klidně vpustil dál. Podle známé a dokonale prověřené finty chtěla po své oběti rozměnit finanční částku a tím odpoutat pozornost od vlastních aktivit. Důchodci řekla, že mu jde vyplatit přeplatek za vodu ve výši 1.150 korun, přitom ho požádala, aby jí rozměnil pětitisícovou bankovku. Senior odešel do pokoje pro hotovost. Přitom zjistil, že doma tolik peněz nemá. Podvodnice tvrdila, že to nevadí a že mu tedy bude přeplatek zaslán složenkou. Pak z bytu odešla pryč.
O několik hodin později si důchodce všiml, že z jeho bytu zmizela šperkovnice se zlatými a stříbrnými šperky. Přitom zjistil, že se mu ze skříně v ložnici ztratilo našetřených 33 tisíc korun.
Ve večerních hodinách pak celou skutečnost oznámil na policii.

Poškozený si pouze vzpomíná, že se jednalo o mladou ženu, které mohlo být kolem dvaceti let.

Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že vás navštíví podvodnice pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.

Lidé by neměli zapomínat, že pracovníci vodárenských společností mají za povinnost se prokázat platným průkazem s fotografií a navíc nikdy nevybírají a ani nevracejí peníze v hotovosti. Zákazník má vždy možnost si totožnost ověřit na zákaznické lince společnosti. Více: …  V případě, že vás navštíví pracovník vodáren, který nechce či nemůže prokázat svoji totožnost, jedná se s největší pravděpodobností o podvodníka.

Hradečtí policisté zaznamenali od počátku letošního roku (od 1. ledna do 15. června 2011) devět případů okradených seniorů. Podvodníci od starých lidí vylákali necelých 360 tisíc korun. I přes neustálé varování policie se podvodníkům daří stále vloudit do bytů důvěřivých důchodců a ukrást jim často celoživotní úspory.

Také čtěte zde ...

nprap. Anna Pešavová - 16. června 2011

vytisknout  e-mailem