Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Objasnili loupežné přepadení na Havlíčkobrodsku

KRAJ VYSOČINA: Starší manžele brutálně napadli v jejich domku dva lupiči  

Kriminalisté z Vysočiny objasnili v součinnosti s kolegy z prvního oddělení odboru Obecné kriminality Krajského ředitelství Jihomoravského kraje loupežné přepadení, ke kterému došlo 20. listopadu 2009 ve Ždírci nad Doubravou, část Kohoutov, na Havlíčkobrodsku.

V osudný den krátce po dvaadvacáté hodině vnikli do rodinného domku v místní části Kohoutov dva neznámí pachatelé. Dovnitř domku vnikli poté, co odstranili skleněnou výplň dveří zadního vchodu do domu, odemkli si dveře klíčem, který byl zastrčen zevnitř v zámku, a poté vnikli do domu. Uvnitř velice brutálně napadli manžele, kteří v domku bydleli. Tehdy dvaašedesátiletého muže lupiči spoutali na posteli v ložnici lepicí páskou a požadovali po něm peníze a směnky. Na jeho o šest roků mladší manželku v kuchyni namířili krátkou střelnou zbraň stříbrné barvy.

 

Když žena začala křičet, napadli jí údery pěstí do obličeje a trupu. Následně jí svázali plastovou stahovací páskou a požadovali po ní směnky. Lupiči poté celý dům prohledali a odcizili peníze v hotovosti ve výši 530 000 korun, snubní prstýnek, stříbrné řetízky a stříbrné přívěšky.  Ženě způsobili hematomy na hlavě, rukou i trupu. O obou manželů se následkem loupežného přepadení rozvinula posttraumatická stresová porucha, která u obou trvá dodnes.

 

Kriminalisté tehdy okamžitě zahájili intenzivní pátrání po lupičích.  Loni v dubnu se jihomoravským kriminalistům podařilo zahájit trestní stíhání dvou mužů z Prostějovska. Kriminalisté zjistili, že tito muži přepadali seniory a osaměle žijící osoby.  V průběhu vyšetřování bylo zahájeno trestní stíhání dalších tří spolupachatelů. Bylo zjištěno, že tito muži ve dvojicích nebo ve trojici přepadávali starší či osamělé osoby, které svazovali lepicí páskou. Výhružkami a bitím je nutili k vydání peněz.

 

Kriminalisté si proto natipovali loupežná přepadení na jiných místech v České republice, která by svým provedením mohla odpovídat zjištěným případům.  Po vyhodnocení  všech zajištěných stop se jim tak podařilo objasnit popisované loupežné přepadení z Havlíčkobrodska. Kriminalisté zahájili trestní stíhání pro trestné činy loupeže a porušování domovní svobody. Těchto skutků se v obci Ždírec nad Doubravou měli dopustit dva muži ve věku šestadvacet a sedmadvacet let z Prostějovska. Muži jsou stíhání vazebně.

 

 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař

31. ledna 2011

vytisknout  e-mailem