Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Objasnění závažné trestné činnosti na Opavsku

Pachatelé obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů 

Nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek – pachatelé známí

Dne 17.7.2009 zahájil komisař Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, trestního stíhání muže ročníku narození 1972 z Ostravy a muže ročníku narození 1986 z obce na Opavsku, jako obviněných ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Uvedeného skutku se obvinění dopustili tím, že v době od 1.7.2009 do 17.7.2009, v půdních prostorách domu v obci Kravaře, opakovaně, nejméně ve čtyřech případech vyráběli pervitin, a to na laboratorním zařízení z potřebných chemikálií a léčiv. Pervitin je jiný název pro metamfetamin, jež je psychotropní látkou uvedenou ve zvláštním zákoně a je zařazen do seznamu II podle Úmluvy o psychotropních látkách.
Žena ročníku narození 1967 z Kravař osobně oznámila na služebnu Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích, že má podezření, že shora jmenovaní vyrábějí  v jejím  domě omamné a psychotropní látky, a proto žádala o provedení prověrky Policií České republiky. Policisté následně v jejím doprovodu a s jejím výslovným souhlasem vstoupili do jejího rodinného domu.
Obviněný ročníku narození 1972 je osobou v minulosti trestanou, převážně  pro majetkovou trestnou činnost, v jednom případě také pro trestnou činnost stejného charakteru. Byl proto policisty zadržen a umístěn do policejní cely Územního odboru vnější služby Opava. Druhý z obviněných je rovněž osobou s trestní minulostí (byl opakovaně trestán převážně pro majetkovou trestnou činnost), byl také dne 17.7.2009 ve 12:40 hod. policisty zadržen a umístěn do policejní cely. O zadržení pachatelů bylo telefonicky informováno Okresní státní zastupitelství v Opavě. Po provedení procesních úkonů s oběma obviněnými podal státní zástupce návrh Okresnímu soudu v Opavě na vzetí jmenovaných do vazby. Oba obvinění již  převzali usnesení o zahájení trestního stíhání.
Při ohledání místa činu bylo kriminalisty zajištěno 54 chemických a věcných stop (chemikálie a laboratorní zařízení), které budou zaslány k chemické expertize na pracoviště kriminalistické techniky a expertizy Policie České republiky v Ostravě.

DODATEK:
Oba obvinění byli dne 20.7.2009 rozhodnutím Okresního soudu v Opavě, na návrh Okresního státního zastupitelství v Opavě, vzati do vazby. Obvinění byli z opavské policejní cely eskortováni do vazební věznice v Ostravě.
 

vytisknout  e-mailem