Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Objasnění série krádeží

TŘEBÍČSKO: Obviněný muž je za mřížemi 

Třebíčským kriminalistům se podařilo objasnit sérii majetkové trestné činnosti, které se dopustil šestatřicetiletý muž. Při svých vyjížďkách náhodně bloudil okresem a hledal příležitost ke krádeži. Na různých místech se tak jeho cílem stala zejména zaparkovaná vozidla, dále prodejny a také stavební buňka. Zaměřil se na krádeže věcí, které bylo možné zpeněžit. V autě si vozil i nářadí a kanystry, které dle aktuální potřeby využíval. Policistům není muž neznámý, v minulosti byl totiž již opakovaně odsouzen. Obviněn je ze tří trestných činů. 

Objasnit trestnou činnost se policistům podařilo precizním prověřováním. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání šestatřicetiletého muže z Třebíčska. Aktuálně si odpykává trest odnětí svobody, který mu byl uložen za předchozí jinou trestnou činnost. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže, přečinu poškození cizí věci a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ řekl mjr. Mgr. Milan Špaček.

Muž je obviněn z toho, že se v období loňského dubna a první poloviny letošního ledna vloupal do tří objektů, odcizil pohonné hmoty ze tří vozidel a do dalších čtyř aut se vloupal.
Nejvíce krádeží spáchal v dubnu, kdy se vloupal do aut parkujících v Třebíči, Chlístově, dále u obce Budíkovice a Pocoucov. Z vozidel si odnášel různé věci jako oblečení, peněženku, autorádio či elektroniku. Nejvyšší škodu způsobil majiteli automobilu Renault, u kterého kromě odcizení uložených věcí rozbil okno a poškodil palivovou nádrž, škoda se tak vyšplhala k šedesáti tisícům korun. V polovině dubna ve Slavicích odčerpal naftu ze dvou zaparkovaných osobních vozidel, u automobilů opět poškodil palivové nádrže, do kterých vyvrtal otvor. Přibližně ve stejné době se cílem muže stala ještě prodejna na Jemnicku, odkud si během noci odnesl tabákové výrobky a peníze. Kromě krádeže také v tomto případě způsobil škodu poškozením. Za dalším vloupáním se vypravil do obce Nárameč, kde si z uzamčené ochranné klece odnesl propanbutanové lahve.
V lednu se muž vloupal do stavební buňky v Moravských Budějovicích, kde odcizil brusky a bourací kladivo, a v Hrotovicích odčerpal naftu z pracovního stroje.
Odcizené věci a pohonné hmoty muž prodával a peníze používal pro vlastní potřebu.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí šestatřicetiletému muži trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. dubna 2023

vytisknout  e-mailem