Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Objasnění pokusu vraždy a loupeže

Ostrava: Díky brilantí práci policistů objasněn pokus vraždy a loupež s následkem smrti  

Dva případy závažné násilné trestné činnosti se udály v nedávné době v Ostravě. Jednalo se o loupežné přepadení, kdy zemřel 59letý pán zápasící o své věci s pachatelem a pokus vraždy, kdy byl napaden a utrpěl život ohrožující zranění 63letý muž. Oba případy mají několik společných rysů. Staly se takzvaně na ulici, pachatelé šli za ziskem (v našich případech však nezískali ani korunu) a poškozené si s největší pravděpodobností vybrali kvůli předpokladu menšího odporu. Oba spojuje i to, že se policisté obrátili prostřednictvím sdělovacích prostředků na veřejnost s cílem co nejrychlejšího objasnění. Každá informace byla cenná…
 
Loupež s následkem smrti
 Kriminalisté již znají pachatele loupežného přepadení ze čtvrtku 11. 8. 2011. Ke skutku došlo na mostu vedoucího nad ulicí Proskovickou v Ostravě-Výškovicích. Tehdy neznámý pachatel chtěl 59letému muži odcizit tašku. Poškozený se zřejmě nechtěl věcí vzdát a došlo k zápasu. Napadený upadl na vozovku, kde zůstal ležet. Pachatel se neštítil mu vyhlédnutou tašku vzít a z místa ztekl. Pronásledoval ho jistý svědek, mladíkovi ale nestačil. Napadený na následky zranění druhý den zemřel.
 
 Vzhledem k závažnosti následku a tedy kvalifikaci připadl spisový materiál takzvaně krajské kriminálce. Ta samozřejmě úzce spolupracovala s policisty Městského ředitelství policie Ostrava. Kromě skupiny kriminalistů se na pátrání po pachateli podílely desítky policistů. Zpočátku totiž nebyla velká šance, že by byl pachatel ustanoven v nějaké krátké době. Policisté vycházeli ze základních informací k pachateli. Byli na nohou ve dne v noci, prověřovali každou získanou a zjištěnou informaci. Pátrali v restauracích a obdobných zařízeních, hernách, zastavárnách a na dalších místech. Občané města tak mohli v období po spáchání skutku vidět větší počet policistů na jednom místě, to když například pátrali po podezřelých osobách na různých ubytovnách. Policisté oslovili rovněž veřejnost. Samozřejmostí bylo prověřování alibi osob, které v minulosti obdobnou trestnou činnost spáchaly. Kriminalisté tak byli v kontaktu s desítkami, snad i stovkami osob odpovídajícím popisu. Okruh podezřelých se však postupně zmenšoval až ke konkrétnímu jménu.
 
Krajští kriminalisté obvinili v pondělí 24. října 17letého mladíka z trestného činu loupeže (s následkem smrti). Obviněný je nyní ve vazbě. Hrozí mu trest odnětí svobody od 1 do 5 let. Vyšetřování případu není zdaleka u konce, policisté pokračují v úkonech trestního řízení.
 
Obecně je možné konstatovat, že mezi „obyčejnou“ loupeží či krádeží kabelky a závažným zločinem je někdy velmi tenká hranice. V tomto případě umřel člověk, přičemž pachatel mu sice tašku s pár set korunami a osobními věcmi vzal, ale při pronásledování ji zahodil…
 
Pokus vraždy
 
V pondělí 3. 10. 2011 byli krajští kriminalisté přivoláni na ulici Výškovickou v Ostravě-Zábřehu. Před vchodem jednoho z domů byl nalezen vážně zraněný muž. Lékaři ho ihned převezli do nemocnice. Policisté okamžitě začali s pátráním po pachateli pokusu vraždy.
 
I v tomto případě byla nezbytná součinnost s kolegy z Městského ředitelství policie Ostrava. Kriminalisté měli ztíženou úlohu zpočátku i tím, že zraněný neměl u sebe žádný doklad totožnosti. Posléze zjistili, že se jednalo o 63letého muže bez trvalého bydliště. Současně již s maximálním nasazením pátrali po pachateli, který mu způsobil život ohrožující poranění. Součástí prověřování bylo přibrání znalce z odvětví soudního lékařství. Pro posouzení věci bylo totiž nezbytné také znát rozsah zranění a způsob napadení.
 
Z práce policistů je možné zveřejnit, že detailně ohledali místo činu a okolí. V precizní práci, kterou učinili v den ohlášení, pokračovali následně. Obyvatelé zábřežské lokality si tak mohli i v dalších dnech všimnout policistů, kteří okolí opětovně prohledávali – reagovali již na další zjištěné a získané informace, zejména o možném vražedném nástroji. Kriminalisté kontaktovali osoby z okolí nálezu zraněného a snažili se získat jakoukoli informaci ke skutku či pachateli. Vzhledem ke způsobu života poškozeného se obrátili i na ostravský dopravní podnik se žádostí, zda by řidiči nemohli k muži, který veřejnou dopravu často využíval, cokoli sdělit. Prostřednictvím sdělovacích prostředků se pak obrátili i na veřejnost.
 
Kriminalisté skládali střípek po střípku, nic nepodcenili. Nepřetržité každodenní nasazení přineslo své ovoce. Důležité bylo zjistit, s kým a kde se poškozený před napadením pohyboval. Kriminalisté zjistili, že přišel do kontaktu s jistou dvojicí. Verze, že právě oni by mohli mít s napadením něco společného, se potvrdila. Policisté měli vytipované osoby a začal opětovný kolotoč se zjištěním jejich identity. V této chvíli již vše znají.
 
Policisté obvinili 20. října dva mladíky (18 a 23 let z Ostravy) z pokusu vraždy. Ti měli muže pod rouškou noci na ulici opakovaně zranit bodnořezným nástrojem. Oba jsou nyní ve vazbě.
 
Dvojice, která se znala, si muže vyhlédla a z důvodu získání majetkového prospěchu ho brutálně napadla. Zranili ho opravdu vážně. Poškozený však vzhledem ke způsobu života neměl u sebe žádnou finanční hotovost, jen pár drobností...
 
 V souvislosti s oběma případy se policisté obrátili na počátku prověřování na veřejnost se žádostmi o spolupráci. Je zcela na místě poděkovat zástupcům sdělovacích prostředků, kteří naše výzvy zveřejnili a samozřejmě lidem, kteří reagovali a policisty kontaktovali.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
2. 11. 2011
 

vytisknout  e-mailem