Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Objasněné krádeže v obchodech

PELHŘIMOVSKO: Mužům hrozí trest odnětí svobody až na osm let 

Policisté na Pelhřimovsku řeší dva případy pachatelů, kteří odcizili zboží v obchodě. Vzhledem k tomu, že krádež spáchali v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav, jsou obviněni ze spáchání zločinu a hrozí jim až osmiletý pobyt za mřížemi.

V pondělí 20. dubna odcizil šestadvacetiletý muž po poledni v obchodě na Kamenicku parfém. Zboží schoval pod bundu a následně prošel přes pokladní zónu, aniž by zaplatil. Krádež odhalila prodavačka a muže zastavila, ten odcizené zboží vydal a na místo byli přivoláni policisté. Muže odvezli na oddělení policie. Jedná se o recidivistu, který byl v minulosti již opakovaně soudně trestán. Naposledy byl odsouzen v první polovině loňského roku a až do února roku 2021 je ve zkušební době podmíněného trestu odnětí svobody. Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže, který byl obviněn ze spáchání zločinu krádeže.

K druhému případu došlo v březnu, krádeže se dopustil jednatřicetiletý muž z Jindřichohradecka. Kromě odcizení zboží v obchodě ještě vnikl do bytu, kde zůstal i přes odpor jeho majitele. V pelhřimovském obchodním domě muž odcizil lahev alkoholu, kterou vzal z regálu a schoval do batohu. Se zbožím poté prošel prostorem pokladen bez zaplacení a byl zastaven pracovníkem bezpečností agentury. Odcizený alkohol muž vydal. Případ začali po přijetí oznámení prověřovat policisté, kteří zjistili, že kromě krádeže v obchodě muž v březnu ještě neoprávněně vnikl do bytu, kde žije jeho bývalá přítelkyně. Byl v podnapilém stavu, se ženou se dostal do slovního konfliktu a uživatelem bytu byl opakovaně vyzýván, aby odešel. Muž opustit byt odmítl a přes odpor na místě zůstal. Policisté shromáždili důkazy a zahájili trestní stíhání jednatřicetiletého muže. Obviněn byl ze spáchání zločinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán, naposledy byl za spáchanou trestnou činnost potrestán nepodmíněným trestem odnětí svobody, který si ve věznici odpykal na konci roku 2018.

Oba případy policisté dále vyšetřují. Mužům hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

23. dubna 2020   

vytisknout  e-mailem