Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Objasněné krádeže aut v Krkonoších

TRUTNOVSKO - Kiminalisté zadrželi dvě skupiny pachatelů 

Trutnovští kriminalisté úspěšně ukončili krátce po sobě vyšetřování hned dvou skupin pachatelů sériových krádeží motorových vozidel v Trutnovském regionu. Po několika letech sníženého počtu krádeží aut v Krkonoších a okolí, zejména v průběhu zimních sezón, jsme na přelomu roku minulého a letošního tento negativní jev opět ve zvýšené míře zaznamenali a museli tedy řešit.

V těchto dnech policisté, kteří se specializují na autokriminalitu, zadrželi dva muže z Ústí nad Labem (28 a 24 let), které obvinili z krádeží tří vozidel zn. VW Multivan. Vždy se jednalo o auta odcizená v horských střediscích Krkonoš, a to v období od prosince 2011 do února 2012. Dvojice mužů přijížděla do hor jedním autem, nikoliv však za zimními radovánkami. Po příjezdu do blízkosti vybraného parkoviště si nejprve vytipovali vhodné vozidlo pro odběratele, který byl pravděpodobně již předem domluven. Nad ránem, kdy předpokládali, že nebudou nikým rušeni, jeden z nich, 28letý recidivista s bohatými zkušenostmi s krádežemi aut i v zahraničí, natipované auto otevřel a připravil k nastartování. Kolem šesté hodiny, když už byl na silnicích pohyb zásobovacích aut, nenápadně z hor odjížděli každý v jiném autě. Bezprostředně po odcizení vozidlo předávali dál. Činnost těchto spolupracujících osob je předmětem dalšího vyšetřování.

Oba podezřelé muže za dramatických okolností zadrželi kriminalisté za účasti zásahové jednotky po poslední krádeži auta s německou SPZ z parkoviště v Peci pod Sněžkou. Starší a zkušenější recidivista začal policistům ujíždět poté, co obě vozidla chtěli před Horním Maršovem zastavit. Riskantním způsobem jízdy až do Svobody nad Úpou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Zde po vynuceném zastavení do sněhové závěje z vozidla vyskočil a začal utíkat. Ačkoliv byl pronásledovaný muž fyzicky velmi zdatný s aktivní znalostí bojových umění, následovalo rychlé zadržení obou mužů a jejich převezení do policejní cely.
Při výslechu se oba doznali ke krádežím dalších dvou vozů VW MULTIVAN. Celková škoda, kterou způsobili, přesahuje částku 1,5 milionů korun. Oba muži jsou obviněni z přečinu krádeže a jsou stíháni vazebně. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až osm let.


Krátce po obvinění mužů z Ústecka byla díky velmi dobré spolupráci s polskými kolegy zadržena v Polsku další, tentokrát 4členná organizovaná skupina pachatelů polské státní příslušnosti ve věku od 20 do 22 let. Naši kriminalisté je podezírají, že kradli osobní motorová vozidla převážně přímo v Trutnově. Vozidla, které pachatelé kradli nejenom na území České republiky, ale i v Polsku, byly po převozu za hranice ve většině případů okamžitě rozebírány na náhradní díly a ty dále prodávány. Kriminalistům se do současné doby podařilo prokázat zadržené skupině mladíků krádeže 5 vozidel značek VW a AUDI s vyčíslenou škodou téměř 500 tisíc korun. Tato auta měli z Trutnova odcizit v průběhu druhé poloviny roku 2011. Policisté v dohledné době předají věc k trestnímu stíhání a dalšímu vyšetřování do Polska. Obvinění tedy budou stíhání v domovském státě.

V turisticky atraktivní lokalitě, jakou Krkonoše a okolí bezesporu jsou, bývají krádeže aut velkým problémem. Organizované skupiny sem přijíždějí s vidinou odcizení luxusnějších typů aut, mnohdy i s drahou lyžařskou či turistickou výbavou. Z tohoto důvodu se mimo jiné snažíme apelovat i na majitele hotelů, kde bývá ubytována movitější klientela, aby sami přispěli možnými technickými opatřeními ke zvýšení bezpečnosti a ochrany majetku ubytovaných hostů.
Naše opatření pak spočívá zejména v posílení hlídkové služby. Trutnovští policisté ve spolupráci s cizineckou policií zvyšují v letní i zimní sezoně v horských střediscích hlídkovou činnost a posilují i výkon služby kriminální policie. I objasnění těchto dvou sérií krádeží motorových vozidel bylo možné pouze za poměrně velkého nasazení policejních sil a prostředků.

V celku bezproblémové převážení odcizených aut přes hranice k našim sousedům je pro nás velkým problémem, a to nejenom při objasňování krádeží, usvědčování pachatelů ale i při sledování a zajišťování odcizených aut. Pro příhraniční okresy byly v minulosti při objasňování majetkové trestné činnosti velkou pomocí kontroly na státních hranicích. Od doby vstupu ČR do Schengenu, kdy byly kontroly na vnitřních hranicích zrušeny, jsme museli ještě více zintenzivnit spolupráci s našimi severními sousedy. Bez této kvalitní spolupráce by bylo daleko obtížnější přeshraniční trestnou činnost, kdy odcizený majetek končí za hranicemi, objasňovat.
V roce 2011 bylo v Trutnově odcizeno celkem 11 vozidel, z toho v 7 případech byl zjištěn pachatel.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187

vytisknout  e-mailem