Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Objasněn pět roků starý případ požáru ve Filexu

ZLÍNSKÝ KRAJ: Pachatelé ani po letech trestu neujdou… 

Vyšetřovatel zlínského krajského ředitelství dokončil práci na pět let staré kauze. Jednalo se o požár ve společnosti Filex, s. r. o. v Uherském Brodě, který se stal v září roku 2007. Přestože byl případ už jednu dobu odložen, nakonec se i s odstupem času podařilo najít a obvinit dva pachatele. Dva muže ve věku 38 let z Brněnska viníme z krádeže a především z trestného činu obecného ohrožení.
Pachatele si k činu najal tehdy pětatřicetiletý P. P. B. z Brněnska (obviněný z vraždy bývalého policisty Tofla, který letos v létě ve vazební věznici spáchal sebevraždu). Dal jim přibližně šedesát až sto tisíc korun na to, aby si zajistili všechno potřebné na založení požáru uherskobrodské masny s tím, že vše musí být zničeno tak, aby se dalo uplatnit plnění od pojišťovny. Dva muži z Brněnska se proto koncem srpna 2007 vloupali do čerpací stanice v Kuřimi, odkud ukradli šest desetikilogramových propanbutanových lahví i s náplní. V noci na 2. září stejného roku pak plynové tlakové nádoby a textilie umístili na dvou místech v masně, polili benzínem a zapálili. Jen shodou šťastných náhod a také díky včasnému zásahu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje nedošlo k výbuchu plynu, jinak by spoušť byla daleko větší. Přitom sami hasiči při zásahu riskovali své zdraví a životy. Přestože se podařilo včas zasáhnout, škody byly nemalé. Dosáhly téměř patnácti milionů korun. Oběma mužům hrozí až patnáctileté vězení. V tuto chvíli ale už nejsou na svobodě.
Motivem činu měl být jednak pojišťovací podvod a jednak výnos z prodeje lukrativních pozemků, na kterých budova společnosti stála.
 
 

vytisknout  e-mailem