Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Obezřetnost se vyplatí i o Velikonocích

Pražská policie se připojuje k celorepublikovému projektu „Obezřetnost se vyplatí“, který je zaměřen na kapesní krádeže a krádeže odložených věcí. 

Pouliční kriminalita je v roce 2013 jednou z priorit pražských policistů. Na úseku prevence se této oblasti věnujeme intenzivně, neboť obyvatelé Prahy vnímají tuto problematiku jako jednu z nejpalčivějších.  Vzhledem k faktu, že pražané jsou s preventivními radami, jak se vyhnout útokům zloděje dobře obeznámeni, velkou část poškozených  tvoří především návštěvníci Prahy a turisté i z řad cizinců. Z výše uvedeného důvodu se proto v období VELIKONOC 2013 připojujeme k celorepublikové kampani, která má občany a návštěvníky Prahy informovat o ochraně a zabezpečení osobních věcí.
 
Na území Prahy bude kampaň „Obezřetnost se vyplatí“ probíhat ve spolupráci s  hypermarkety a supermarkety Albert společnosti Ahold Czech Republic, a.s. v týdnu od 25. března 2013. Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy na toto období dále připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, při kterých bude výrazně posílen výkon hlídkové služby na rizikových místech, v terénu bude také více policistů a kriminalistů. I přes masivní nasazení sil a prostředků je však nutné, aby se každý v tomto období choval obezřetně, dodržoval zásady osobní bezpečnosti a nedával zbytečně zlodějům příležitost k okradení.
Ke kapesním krádežím, krádežím odložených osobních věcí a krádežím věcí z vozidel dochází nejčastěji na místech s větší koncentrací lidí. Jedná se zejména o centrum města, nákupní zóny a jejich přilehlá parkoviště, obchodní domy, turisticky vyhledávané cíle a tržiště, restaurace a provozovny rychlého občerstvení. Samozřejmě nelze opomenout samotné prostředky hromadné dopravy, nástupiště, zastávky. Níže proto uvádíme praktické rady a doporučení, jak se na těchto místech chovat bezpečně.
 
  • Věnujte zvýšenou pozornost svým kabelkám a batohům (častou situací, při které dojde ke krádeži věcí ze zavazadel je nastupování a vystupování z prostředků MHD a dále také tlačenice při nákupu, například u stánků na tržištích).
  • Svá zavazadla také nikdy neodkládejte do nákupních vozíků, toto je jeden z nejčastějších způsobů okradení zákazníka v obchodních centrech (obratnému zloději stačí okamžik, kdy se například otočíte směrem k regálu se zbožím a vybíráte ten správný výrobek).   
  • Pokud pojedete nakupovat vozem, nikdy nenechávejte v zaparkovaném vozidle žádné věci a dále nikdy na parkovišti před nákupem neukládejte věci do zavazadlového prostoru (zloději tím poskytujete důležitou informaci, kam se má ve vozidle zaměřit).
  • Situace při ukládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla, je také často zneužívána zloději. Pokud to jde, odemkněte pouze zavazadlový prostor a pokud ne, neodkládejte si během ukládání nákupu svá zavazadla a kabelky do vnitřku vozidla (nakupující často ani nepostřehnou, že jim někdo otevřel dveře vozidla a odchází s jejich věcmi),
  • Návštěva občerstvení či restaurace po úspěšném nákupu je často zpestřením spojeným s tímto obdobím. Zde buďte velmi opatrní při odkládání bund a kabelek na opěradla židlí. Krádež peněženky z kabelky či bundy, nebo rovnou celé kabelky, může zkazit náladu z celého nákupu
Ze statistických výstupů vyplývá, že na území hl. m. Prahy bylo v roce 2012 oznámeno 8591 případů kapesních krádeží, což je téměř  66% z celkového počtu těchto spáchaných skutků na území České republiky.
Objektivní příčiny trestných činů spáchaných na území hl. m. Prahy, které mají vliv na bezpečnostní situaci, jsou na tomto území velkoměsta značně specifické a zahrnují aspekty, jako jsou především: vysoká hustota obyvatelstva, kumulace orgánů státní správy i ostatních institucí, velikost infrastruktury, intenzita cizineckého a obecně i turistického ruchu, a v neposlední řadě soustředění historických památek i kulturních akcí. K subjektivním příčinám pak přidáme anonymitu pachatelů trestné činnosti, větší množství příležitostí a podnětů. Tyto příčiny jsou dlouhodobé a jejich celkem logickým vyústěním je vyšší koncentrace trestné činnosti kapsářů v regionu Praha.
Stanete-li se přesto obětí kapesního zloděje, neváhejte a neprodleně se obraťte na Policii ČR a celou situaci oznamte. Současně si prostřednictvím svého bankovního ústavu zablokujte platební kartu, telefonního operátora kontaktujte s žádostí o zablokování SIM karty. Policii oznamte co nejpodrobněji situaci, ve které jste byli okradeni a případně popis pachatele, pokud jste si jej všimli. Ohlášením krádeže dokladů zamezíte případným dalším nepříjemnostem se zneužitím dokladů.
 
 
por. Mgr. Zuzana Pidrmanová - 22.03.2013

vytisknout  e-mailem