Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Obezřetnost na internetu se vyplatí

LITOMĚŘICKO – Chtěla půjčit, natrefila na podvodníka… 

Litoměřičtí policisté přijali oznámení od 33leté ženy z Terezínska, že byla podvedena prostřednictvím sociálních sítí. Uvedla, že počátkem měsíce července oslovila na sociální síti neznámou osobu, která nabízela poskytování výhodných finančních půjček. Neznámý přislíbil ženě pomoc a po následné domluvě nabídl půjčku ve výši 150 tisíc korun. Po poškozené požadoval zaslání ofocených osobních dokladů a aktuální fotografie své osoby. Důvěřivá žena mu požadované fotografie poslala prostřednictvím elektronické pošty. Neznámý podvodník nelenil a bez vědomí poškozené, s využitím vylákaných osobních údajů, založil na poškozenou u bankovního ústavu účet. Následně rovněž bez jejího vědomí si na její jméno sjednal finanční půjčku. Finance z poskytnuté půjčky poté z účtu vyčerpal výběry z bankomatu. Poškozená tyto skutečnosti zjistila až poté co s ní přestal komunikovat a okamžitě vše oznámila na policii. Policisté po přijetí výše uvedeného oznámení ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Obecné zásady:

  • Buďte velmi opatrní při různých investičních nabídkách, zejména těch, které jsou anonymní cestou spojeny se získáváním citlivých a dalších osobních údajů o vás.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím elektronické pošty.
  • Sledujte a pečlivě čtěte aktuální informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše neprodleně s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit.
  • Potřebujete-li půjčit peníze, doporučujeme vyhledat raději osobně bankovní ústav.
  • Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.
  • Oznámení o podezřelém jednání můžete učinit prostřednictvím linky 158 nebo na jakékoliv policejní služebně.

23. srpna 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŔP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem