Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Obecné ohrožení a dopravní akce dálničních policistů

BEROUNSKO – Řidič nadýchal téměř čtyři promile.  

Policisté z Dálničního oddělení Rudná vyjížděli minulý týden prověřit oznámení, kdy několik řidičů, jedoucích po dálnici D5 ve směru na Prahu, volalo na linku 158, s informací, že zhruba na padesátém kilometru jede řidič kamionu, který kličkuje a ohrožuje sovou jízdou ostatní účastníky silničního provozu.

Dálniční policisté okamžitě vyrazili do prostoru nájezdu dálnice, na 34 km, kde vyčkávali na průjezd popsané kamionové soupravy. V momentě, kdy tato souprava minula policejní hlídku, se se služebním vozidlem Škoda Superb, zařadili policisté za tento kamion, kdy byli nuceni prostřednictvím výstražných zařízení, kterým je toto vozidlo vybaveno, zpomalit provoz za sebou, aby zabránili předjetí zmiňované soupravy, neboť samotná jízda řidiče, byla skutečně nebezpečná pro ostatní účastníky.

Díky rychlému zásahu policejní hlídky, nedošlo k dopravní nehodě a řidič byl hlídkou zastaven a sveden do prostoru dálničního sjezdu na 28 km. Samotné zastavení se však neobešlo bez komplikací, neboť po předjetí hlídky kamionu, jeho řidič nereagoval na výzvy k zastavení a jeden z policistů byl nucen kromě znamení k zatavení pomocí technického vybavení služebního vozidla, dávat znamení pomocí ruky z okénka služebního automobilu. Až na tuto výzvu řidič kamionu zareagoval a vozidlo zastavil. Při kontrole již policisté cítili z dechu řidiče alkohol. Rovněž jeho chování vypovídalo o podnapilosti.

Řidič se na výzvu policistů na místě podrobil dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, kdy samotní policisté byli překvapeni z hodnoty, kterou přístroj naměřil a to i při opakovaných dechových zkouškách. Řidič nadýchal téměř čtyři promile. Následně byl jeho odstavený kamion policisty zajištěn, vyrozuměn majitel, kterému byl předán. Opilý řidič byl policisty zadržen a dobrovolně se podrobil odběru biologického materiálu.

Celý případ si převzali berounští kriminalisté, kteří 36letému cizinci, sdělili obvinění z trestného činu obecné ohrožení, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v trvání tři až osm let. V současné době je muž stíhán na svobodě.

Dálniční policisté provádějí v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu bezpečnostní akce, zaměřené především na BESIP a aktivně sledují dopravní situaci. Svůj výkon služby nyní navíc posílili, neboť na úseku dálnice D5, který spadá do jejich kompetence po 42 km, probíhají dopravní omezení, která jsou spojena se snížením rychlosti, jelikož dochází k výměně dálničních svodidel a na některých místech k obnově povrchu vozovky. Od začátku těchto dopravních omezeních zaznamenali dálniční policisté třínásobný nárůst dopravní nehodovosti a to právě v místech, kde je provoz omezen. Řidiči nerespektují snížení rychlosti a téměř denně dochází k dopravním nehodám. Do současné doby se tyto nehody naštěstí obešly bez úmrtí osob, avšak při některých utrpěli účastníci vážná zranění. Vyjímkou nejsou ani hromadné dopravní nehody, při nichž dochází k řetězovým reakcím, kdy řidiči nedodržují bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Velmi závažným prohřeškem je také blokování odstavného jízdního pruhu, který musí zůstat průjezdný pro složky IZS, jedoucí k nehodám. Každý řidič by si měl uvědomit, že včasný příjezd složek IZS k místu dopravní nehody je v mnohých případech životně důležitý.

Jedna z dalších dopravně bezpečnostních akcí na dálnici D5 proběhla dne 21. května 2016, kdy se policisté zaměřili nejen nad kontrolou dodržování BESIP, ale také na to, zda řidiči nejsou pod vlivem návykových látek. Zároveň prováděli monitoring případné nelegální migrace a prostituce a pátrání po hledaných osobách. Dálniční policisté využívají při dohledu také služební motocykl Honda ST1300, který slouží především k monitorování výše zmiňovaných rizikových úseků s dopravním omezením. Díky motohlídce se policistům daří eliminovat případná rizika spojená s nedodržováním předpisů.

Při realizaci této bezpečnostní akce zkontrolovali policisté celkem 137 vozidel, za prohřešky řidičům uložili celkem 12 pokut, z toho tři za nepoužití bezpečnostních pásů, čtyři za špatný technický stav vozidla, dvě za absenci dálniční známky a tři za drobnější přestupky. U pěti řidičů byla pozitivní dechová zkouška na alkohol, jeden řidič vezl nadměrný náklad nesplňující stanovené předpisy a jeden z řidičů měl platnou blokaci řidičského oprávnění.

Akce podobného charakteru budou na dálnici D5 probíhat i nadále a dálniční policisté apelují na všechny řidiče, aby v souvislosti s dopravním omezením dbali zvýšené opatrnosti a dodržovali stanovenou rychlost. Zodpovědným chováním mohou předejít dopravním nehodám a výrazně snížit jejích případná rizika.

Dopravní omezení budou na dálnici D5 probíhat až do měsíce září letošního roku.

 

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun

vytisknout  e-mailem