Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Obchodovali s tygry

KRAJ - AKTUALIZACE - Celníci a policisté rozkryli organizovanou skupinu obchodující s chráněnými živočichy. Tři osoby čelí obvinění z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, navrženo je i vazební vyšetřování. 

Aktualizace ze dne 18. 7. 2018, čas : 16.30

Dnes odpoledne Okresní soud v České Lípě uvalil vazbu i na 67letého obviněného.

por. Bc. Ivana Baláková

Služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru Česká Lípa přijala od příslušníků Generálního ředitelství cel v červnu letošního roku návrh na zahájení trestního stíhání tří osob podezřelých ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. 

Od tohoto okamžiku jsme s nimi na případu spolupracovali na jednotlivých úkonech trestního řízení. K samotnému zadržení podezřelých došlo v pondělí 16. července v časných ranních hodinách, kdy současně na několika místech republiky proběhly i domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor. Zadrženými osobami jsou tři muži ve věku 35, 56 a 67 let s trvalými bydlišti v Praze, na Českolipsku a na Žatecku.

Domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor provedli v pondělí příslušníci Generálního ředitelství cel za naší asistence,  a to konkrétně na pražské tržnici SAPA, v obci Bášť, v obci Karlštejn, v Žatci a na Doksku. Nejúspěšnější jsme byli na Doksku, kde jsme mimo jiné zajistili mrtvé tělo čerstvě zastřeleného tygra a větší množství kůží velkých kočkovitých šelem /podle mezinárodní úmluvy CITES na ochranu zvířat před nadměrným komerčním využíváním  jsou tygři druhem kriticky ohroženým vyhynutím/. Zajištěné důkazy budou podrobeny znaleckému zkoumání, které nám dá odpovědi na některé naše otázky. K dispozici máme zatím předběžné výsledky soudní pitvy těla tygra, které svědčí o tom, že byl v neděli zastřelen.1mrtvé tělo zastřeleného tygra zajištěné při domovní prohlídce

Kromě toho jsme při domovní prohlídce na Českolipsku nalezli v objektu užívaném 35letým podezřelým více jak 20 kusů zamražených těl dalších chráněných živočichů. Například tělo káněte, ledňáčka, puštíka, poštolky obecné nebo bobra. Je proto velmi pravděpodobné, že v této souvislosti tomuto muži vyšetřovatel rozšíří trestní stíhání.

V současné době všichni zadržení muži čelí obvinění ze spolupachatelství na přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za který jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Vyšetřovatel je konkrétně viní z toho, že v rozporu s platnými předpisy na ochranu těchto živočichů nakládali s jejich mrtvými těly, a že nejméně v jednom případě chráněného tygra za tímto účelem usmrtili. Motivem jejich jednání byl finanční prospěch, který získávali jako členové organizované skupiny z prodeje tygřích produktů, které sami vyráběli z tygřích kostí, a po kterých je poptávka na černém trhu. Kromě toho prodávali i tygří drápy, zuby a kůži.

Poté, co si muži převzali usnesení o zahájení trestního stíhání, podal vyšetřovatel státnímu zástupci podnět na jejich vzetí do vyšetřovací vazby. Chce předejít tomu, aby ovlivňovali dosud nevyslechnuté svědky a aby pokračovali v trestné činnosti na svobodě.

Podle ředitele policie Libereckého kraje, plukovníka Vladislava Husáka, je to případ, s kterým se policie v kraji doposud nesetkala. „Je na místě vyzdvihnout i práci kriminalistů z českolipského územního odboru. Poté, co je kontaktovali příslušníci Generálního ředitelství cel a sdělili jim poznatky, s nimi velice úzce spolupracovali. Jenom například na samotné realizaci, která proběhla začátkem tohoto týdne a v rámci které bylo provedeno devět domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor, se podílely čtyři desítky našich kriminalistů,“  sdělil krajský ředitel plukovník Husák.

Okresní soud v České Lípě dnes po poledni poslal do vazební věznice 35letého a 56letého muže. O třetím obviněném rozhodne v nejbližších hodinách.

Pod článkem kromě fotografií pořízených při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor na Českolipsku naleznete i společnou tiskovou zprávu Celní správy ČR a České inspekce životního prostředí.

18. 7. 2018
oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem