Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Obchodoval s jatečním dobytkem

KRÁLOVÉHRADECKO-Podnikatel připravil obchodní partnery o téměř 11,5 milionů korun 

Kriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje v pondělí zadrželi a ještě týž den obvinili pětatřicetiletého muže z Chrudimska za zvlášť závažného zločinu podvodu.
Muž je podezřelý, že minimálně od jara 2009 až do podzimu 2010 podvodným způsobem připravil své obchodní partnery o téměř 11,5 milionů korun.
Obviněný muž v postavení jednatele společnosti s předmětem podnikání řeznictví, uzenářství a služby s tím spojené, vylákával od různých dodavatelů, zemědělských družstev i drobných chovatelů nejenom v Královéhradeckém kraji, jateční zvířata, jejichž cenu ale neuhradil. Neplatil ani další služby spojené s podnikáním, jako jsou energie, platby za telekomunikační služby, veterinární kontroly, nákupy a opravy zboží potřebného k podnikání a další.
Jeho podnikatelské aktivity začali prověřovat kriminalisté z Rychnova nad Kněžnou v době, kdy nedostál svým finančním závazkům vzhledem k 7 dodavatelům. V lednu 2010 jim byla známá škoda ve výši něco málo přes 400 tisíc korun. Dalším prověřováním se před kriminalisty rozkrývalo daleko rozsáhlejší podvodné jednání. Případ tedy převzali jejich kolegové z krajského ředitelství, kteří v současné době evidují již 94 poškozených právnických i fyzických osob, kterým byla způsobená škoda v celkové výši téměř 11,5 milionů korun. Nejvyšší škodu způsobil podnikateli z Náchodska, a to ve výši téměř 3,5 milionů korun. Zvířata odebíral i od soukromých farmářů staršího věku, pro které je chov býků, krav a prasat jediným zdrojem obživy. Ani k nim závazky neplnil. Mezi osvědčené podvodné výmluvy patřila například ničím nepodložená a neprokázaná březost zvířat, kterou argumentoval směrem k dodavatelům.
Obviněný muž si byl velmi dobře vědom, že v širokém okolí mu už nikdo žádná jateční zvířata neprodá. Pro své věřitele se stal nedostižným, nebral telefony, jednoduše se začal zapírat. V okamžiku, kdy podnikatelská pověst obviněného muže byla nenávratně ztracená, našel si za sebe náhradu. Jako nového nákupčího si tedy vybral zaměstnance firmy, který ještě nějakou dobu plnil jeho pokyny při shánění jatečního dobytka. Oba velmi dobře věděli, že finanční závazky neuspokojí, v podnikání však pokračovali. I tento dvaatřicetiletý zaměstnanec si včera vyslechl obvinění ze zločinu podvodu, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let.
 
Obviněný jednatel společnosti byl v době, kdy podvodným způsobem podnikal v Královéhradeckém kraji, již pravomocně odsouzen Okresním soudem ve Žďáru nad Sázavou za trestný čin zpronevěry, který souvisel s jeho předchozím podnikáním, ke dvěma letům trestu odnětí svobody s podmíněným odkladem do roku 2013. Další trestnou činnost tedy páchal v době podmínečného odsouzení. Pokračování v trestné činnosti bylo mimo jiné důvodem podaného podnětu na uvalení vazby. Soud návrh akceptoval a muž tedy bude stíhán vazebně. 
V případě uznání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, tel. 602651187
19. 10. 2011, 12:30

vytisknout  e-mailem