Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Obchodníci z Valašskokloboucka okradli stát

ZLÍNSKO: Prodávali pančovaný alkohol! 

Odhadem o devět set tisíc korun na spotřební dani ošidili stát dva muži z Valašských Klobouk. Čtyřiašedesátiletý muž a jeho o osmadvacet let mladší příbuzný měli uskladněny tisíce litrů alkoholu bez potřebného označení nebo dokladu původu. Hrozí jim až osmileté vězení.
Na dvojici obchodníků přišli policisté z místního obvodního oddělení. Minulý čtvrtek večer si všimli podezřele odstaveného vozu mimo město, u staré budovy. Vůz byl zaparkovaný tak, aby se nebylo možné dostat do kufru. Policisté našli majitele, který jim auto otevřel. Byly v něm asi čtyři tisíce litrů alkoholu, z osmdesáti procent pančovaného. Dalších pět set litrů se našlo při domovních prohlídkách, které následně provedli kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zlínského územního odboru.
„Veškerý alkohol jsme zajistili a odebrali vzorky z jednotlivých sérií. Prozatím se nepotvrdilo, že by byl pančovaný jedovatým metanolem. Podrobnější rozbory provádí celní správa,“ uvedl vedoucí oddělení hospodářské kriminality Robert Mařák a doplnil, že „ani jeden z obchodníků nebyl schopen prokázat původ zboží.“ Asi dvacet procent alkoholu bylo v originálních lahvích s kolkem, zbytek byl v plastových barelech nebo v lahvích, které byly označeny známými etiketami „Lašský rum“, „Vodka Lunar“, „Moravská švestka“ apod., samozřejmě bez potřebných kolků. Našli jsme také stovky etiket a vršků, které byly nachystány pravděpodobně pro další použití. Kromě alkoholu policisté našli i šest a půl tisíce krabiček cigaret, taktéž bez povinného označení.
Policisté provedli domovní prohlídky celkem ve třech nemovitostech a vše zadokladovali. Veškeré zboží jsme zajistili. Oba dva muže kriminalisté obvinili jednak z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží.
Sklady jsme ukázali také státní zemědělské a potravinářské inspekci. V rámci prohlídky se totiž našlo i větší množství potravin, jako jsou vejce, rýže a zelenina. Potraviny, které pánové měli připraveny k prodeji, byly uskladněné v naprosto nevhodných a nehygienických podmínkách. Za pomoc a spolupráci děkujeme také celní správě a hasičskému záchrannému sboru.
Znovu upozorňujeme, aby lidé nekupovali ani nepili alkohol, o jehož původu mají pochybnosti, a který není správně označen legálními kolky.
 
 
8. října 2012, Jana Macalíková
tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Zlínského kraje
 
 
 

vytisknout  e-mailem